Románia megelégelte a folyókban úszó PET-palackokat

Románia megelégelte a folyókban úszó PET-palackokat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Betétdíjat vezet be a román kormány a boltokban forgalmazott italokra, legyenek azok üvegben, PET-palackban vagy alumíniumdobozban, ezt Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere jelentette be. Azt írta, hogy a kisboltoktól a nagyáruházakig, az ásványvízgyártóktól a vendéglátóhelyekig minden italt (palackozott vizet, üdítőitalt, sört, bort, szeszesitalokat) gyártó és árusító vállalkozásnak február végéig regisztrálnia kell a betétdíjas rendszerben. Hasonlóan kell tenniük az importőröknek is, akik 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú műanyag, üveg vagy alumínium csomagolású italt visznek be az országba.

A romániai magyar politikus megfogalmazása szerint: „a betétdíjas rendszer célja, hogy a PET-palackok, sörösdobozok és üvegek ne a folyóinkat, termőföldjeinket szennyezzék, ne az egészségünket rontsák, hanem újrahaszonsítva gazdasági hasznot hozzanak. Ehhez a vásárlónknak nem kell majd mást tenniük, mint:

• Vásárláskor minden 0,1 és 3 literes műanyag, üveg vagy alumínium csomagolású ital árában 50 banis betétdíjat fizetnek;
• Az elfogyasztott termékek üres csomagolását visszaviszik bármely boltba, ahol azt kötelesek visszaváltani;
• Minden visszaváltott italcsomagolás után 50 banit kap vissza a vásárló.” (Az ötven bani egyénként jelenlegi árfolyamon 40 forint.)