Románia nemet mondott a politikusok korrupciójára

Románia nemet mondott a politikusok korrupciójára

Román szavazók állnak sorba Londonban, hogy voksolhassanak a 2019-es európai parlamenti választásokon (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap Romániában nemcsak EP-választást tartottak, hanem népszavazást is: az ellenzékkel tartó Klaus Johannis elnök azzal turbózta fel az országban a választásokon való részvételi arányt, hogy ugyanarra a dátumra korrupcióellenes népszavazást írt ki két kérdésben: az egyik az igenek többsége esetén betiltaná az amnesztiát a korrupciós bűncselekmények esetén, a másik pedig megakadályozná, hogy a büntető törvénykönyvet kormányrendeletekkel lehessen módosítani.

Mára kiderült: a népszavazás mindkét feltételt teljesítette, így érvényes: a választási névjegyzékben szereplő polgárok legalább harminc százaléka megjelent az urnáknál, és több mint negyedük érvényes szavazatot adott le. Döbbenetes arányban győztek az igenek: a szavazok 94,6 százalékos feldogozottságánál a románok 89 százaléka a korrupció ellen voksolt!

Mint arról korábban beszámoltunk, keleti szomszédunknak nem sikerült botrány nélkül megszerveznie a vasárnapi EP-választást – különösen a diaszpórában alakultak ki hatalmas sorok, több helyen botrányos jelentekkel. Hágában például az urnazárást követően, este kilenc után az akkor már több órája hiába sorbanálló és szavazni akaró románok ezrei egyszerűen betörték a nagykövetség ajtaját, a dühös szavazópolgárokat a rendőrségnek kellett kiszorítania a követség udvaráról. Másutt is hatalmas sorok és botrány volt, így online petíciót írtak, hogy a rossz szervezésért felelős külügyminiszter mondjon le. A Teodor Meleșcanu – DEMISIA! című kezdeményezést fél nap alatt 75 ezren írták alá!

Káosz a szavazásnál: a román külügyminiszter lemondását követelik | Magyar Hang

Nem sikerült megoldani a diaszpórában élő román állampolgárok voksolását.

Az adatok fényében érthető, hogy a román külügynek miért nem volt fontos a diaszpóra szavazásának zökkenőmentes megszervezése. Ugyan még csak a külföldön leadott voksok kétharmadát számolták meg, de már világosan látszik: a nagyobbik kormánypárt, a PSD a diaszpórában alig 2,9 százalékot kapott, míg az ellenzéki USR – PLUS szövetség 42,1, a szintén ellenzéki Nemzeti Liberálisok pedig 31,6 százalékot kaptak. A kormánypártot külföldön még egy független EP-jelölt, George Simion is megverte.

FRISS: Cikkünk megjelenését követően, hétfő délben megszólalt Románia elnöke, Klaus Johannis is, aki közleményében a következőket mondta: „több mind hatmillió ember válaszolt igennel, és adott kemény leckét a populizmusnak, a demagógiának és az Európa-, valamint igazságszolgáltatás-ellenes kampánynak. Tegnap az európai, demokratikus Románia győzött, ahol a tolvajoknak és gazembereknek a börtönben a helyük, és nem az állam vezetésében. (…) Mától, kedveseim, Romániában elindul a változás a jó irányba. Sok a dolgunk, fogjunk neki!”