Rossz hír a koronavírusról: két európai is újrafertőződött

Rossz hír a koronavírusról: két európai is újrafertőződött

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két európai is újra megfertőződött a koronavírussal – írja a The Guardian. Az egyikük Hollandiában, a másikuk Belgiumban él. Eddig csupán különböző elméletek láttak napvilágot arról, hogy a koronavírus esetében is lehetséges az újrafertőződés. Ezt azonban eddig nem sikerült bizonyítani, illetve korábban tévesnek bizonyult tesztek miatt merült fel a lehetőség. Most azonban egyre több jel utal arra, hogy a feltételezés igaz.

A NOS holland adó Marion Koopmans virológust  kérdezte, aki elmondta, hogy egy idősebb holland páciensről van szó, akinek eleve gyengébb az immunrendszere. A virológus egyelőre nem izgul, szerinte egyedi, elszigetelt esetek lehetnek, gond csak akkor van, ha ez gyakorivá válik. Belgiumban pedig egy nő lett kétszer koronavírusos: először márciusban, majd júniusban.

De nem ők az elsők, hanem egy hongkongi férfi az, aki dokumentáltan újrafertőződött a SARS-CoV-2 koronavírussal. A hét elején nyilvánosságra hozott esetnél tudományos alapon, tesztekkel és genomszekvenciával állapították meg az újrafertőzés tényét.

A Hongkongi Egyetem közleményéből kiderül, hogy egy 33 éves és a vírust leszámítva teljesen egészséges férfiról van szó, aki négy és fél hónappal ezelőtt betegedett meg először. Azóta teljesen felgyógyult, és most Spanyolországból tért haza, amikor a tesztje másodszor is pozitív lett. A fiatalember az első alkalommal nagyon enyhe tüneteket produkált, a mostani megbetegedése alatt pedig tünetmentesnek bizonyult. A kutatók szerint a férfiban talált vírus megegyezett azzal, amely júliusban és augusztusban Európában keringett, vagyis nem a korábbi fertőzés nyomai bukkantak fel, hanem egy új fertőzésről van szó.

A tudósok nem akarnak elhamarkodottan következtetéseket levonni, de ha kiderül, hogy a fertőzöttség csupán pár hónapos immunitást biztosít a betegek számára, akkor ez a készülőben lévő vakcinák tekintetében is aggályos kérdéseket vet fel.