Merényletet követtek el Salman Rushdie író ellen New Yorkban

Merényletet követtek el Salman Rushdie író ellen New Yorkban

Salman Rushdie egyetemistákkal találkozik (Fotó: Wikipédia)

Fotó: Brett Weinstein

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Salman Rushdie írót pénteken támadták meg egy New York-i rendezvény színpadán, ahol előadást készült tartani. A helyszíni beszámolók szerint megkéselték, sok vért vesztett, de a támadás után életben volt.

A Chautauqua Intézet épületénél készült Rushdie fellépni, amikor odarohant hozzá egy ember, aki szurkálni kezdte.

Az író a földre esett, a férfit pedig megfékezték. A helyszínen készült képeken az látszik, hogy Rushdie a hátán fekszik, és többen fölé hajolnak, valószínűleg elsősegélyben részesítik.

A New York Times szerint a nyakán és az oldalán is szúrt sebei vannak, alatta sok vért láttak. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, az állapota egyelőre nem ismert. Az ügynöke magyar idő szerint 20 óra körül úgy nyilatkozott, hogy Rushdie-t éppen műtik.

Rushdie a nyolcvanas évek végétől kezdve folytonos életveszélyben, védelem alatt élt, mert Sátáni versek című könyvében az iráni vallási rezsimnek nem tetszően írt Mohamedről. Ezért a könyvet istenkáromlás miatt betiltották, Khomeini ajatollah fatvát adott ki Rushdie ellen, gyakorlatilag halálra ítélte, a fejére pedig vérdíjat (3 millió dollárt) tűztek ki.

Az iráni kormány azóta már nem erőlteti hivatalosan az ítélet végrehajtását, de radikális, Irán által támogatott iszlám szervezetek továbbra is Rushdie halálát akarják. Maga az író az utóbbi időben már nyilvánosan azt hangoztatta, hogy immár nincs (akkora) veszélyben, ezért újra elkezdett normális közeli életet élni. 

A pénteki támadás után a New York Times kérdésére tagadta a pakisztáni nagykövetségen működő iráni képviselet munkatársa, hogy bármi közük lenne a merénylethez.

Címkék: Salman Rushdie