Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, újra tud beszélni

Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, újra tud beszélni

Salman Rushdie (Fotó: SZFE Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A New Yorkban megkéselt Salman Rushdie író ügynöke helyi idő szerint szombat este jelentette be, hogy az írót levették a lélegeztetőgépről, amelyen a rajta elvégzett operáció óta tartották. Így immár önállóan lélegzik, és beszélni is tud. Eközben Joe Biden Rushdie-t méltatta, és szörnyűségnek nevezte a merényletet.

Az ügynöke egy tweetben azt írta, hogy Rushdie már viccelődik, de még kórházban marad, hiszen a merénylő több mint egy tucatszor megszúrta. Súlyos sérülések érték a máját, a nyakát és a szemét is.

A támadót Hadi Matar néven azonosították. A férfi Libanonból származik, és a közösségimédia-bejegyzései szerint istenítette az iráni klerikális rezsimet. Mint ismeretes, Khomeini ajatollah fatvát (kvázi halálos ítéletet) adott ki Rushdie ellen a nyolcvanas évek végén, mert annak Sátáni versek című regényét (amelyben szatirikusan ír Mohamed prófétáról) istenkáromlónak ítélte.

Salman Rushdie fejére hárommillió dolláros vérdíjat tűztek ki, ami miatt az író évekig bujkált. Az utóbbi időben szabadabban élt, de pénteken egy New York-i irodalmi rendezvényen Matar odaugrott hozzá, és megkéselte. Az iráni kormány hivatalosan nem kommentálta a merényletet, de az általa irányított iráni sajtó ünnepelte a támadást.

Matar ellen gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

Címkék: Salman Rushdie