Salvininek még várnia kell a visszatérésre

Salvininek még várnia kell a visszatérésre

Salvini 2019 májusban rózsafüzérrel a kezében az európai nacionalista és szélsőjobboldali pártok összejövetelén (Fotó: Reuters/Alessandro Garofallo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először Emilia Romagnát és Calabriát szabadítja meg a baloldaltól, utána pedig az egész országot. Ezt ígérte a hét végi tartományi választások előtt a jobboldal üdvöskéje, Matteo Salvini. A Lega a tavalyi EP-választásokat 44,3 százalékos eredménnyel nyerte meg Emilia Romagnában, így joggal bízott abban, hogy Umbria után újabb „vörös” régiót állít át a jobboldalra. Ez esetben Salvini kész lett volna kikényszeríteni a kormány lemondását is, az előre hozott választásokon pedig biztos győzelemre számíthatott volna.

A nagy visszatérésre azonban egyelőre várnia kell, hiszen a déli Calabriában ugyan a várakozásoknak megfelelően a jobboldal győzött, a baloldali fellegvárnak számító Reggio Emiliát azonban megtartotta a kormányzó Demokrata Párt (PD). Ha váltásra egyelőre várni is kell, a kormányon belüli erőviszonyokat alaposan átrendezheti az Öt Csillag Mozgalom (M5S) folytatódó mélyrepülése.

Calabriában a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelöltje, a hat jobboldali párt által támogatott Jole Santelli 55,3 százalékot szerezve biztosan győzött a tartományi elnöki székért folyó versenyben a baloldali Pippo Callipóval szemben. A pártok versenyében a Forza Italia 12,3, a Lega 12,2, a Fratelli D'italia (Olasz Testvérek) 10,9 százalékot szerzett, míg a baloldali összefogás 30,1, az M5S pedig 7,3 százalékot. Ez az eredmény a kis pártokkal a képviselői mandátumokban is szoros jobboldali fölényt mutat.

Miközben Brüsszelben összeül az Európai Néppárt közgyűlése, Orbán Viktor Rómában egy konzervatív konferencián szólal fel | Magyar Hang

Az 50 éve a baloldal által irányított Emilia Romagnában fej-fej melletti versenyt vívott egymással a baloldal és a Lega.  A baloldal színeiben újrainduló volt tartományi elnök Stefano Bonaccini 51,4 százalékkal győzött, míg a Lega jelöltje, Lucia Borgonzoni 43,6 százalékot kapott. A pártok között a PD 34,7, a Bonaccinit támogató tömörülés 5,8, a Lega 32, az M5S pedig mindössze 3,5 százalékot szerzett. A baloldal így összesen 28, míg a jobboldal 18 képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe. Az áttörés tehát elmaradt, Salviniék egyre nagyobb erejét azonban jelzi, hogy a baloldali fellegvárban a baloldal 47 képviselőjével szemben eddig csupán 6 képviselőjük volt.

A jelentős belpolitikai fordulat elmaradását mutatják Salvininek a választásokat követő visszafogott nyilatkozatai. A populista politikus most már nem beszélt arról, hogy pakoljon a kormány. A kabineten belül azonban a Demokrata Párt minden bizonnyal érvényesíteni fogja az Öt Csillag Mozgalommal szemben immár hatalmas fölényét.

Az M5S egyre mélyülő válságát már a tartományi választások előtt mutatta a párt vezetőjének lemondása. A külügyminiszteri posztot megtartó Luigi Di Maio feladata befejezéséről és egy korszak lezárásáról beszélt. Mint hangsúlyozta, elérkezett az ideje, hogy az Öt Csillag Mozgalmat „újraalapítsák” és jobban működő pártszerkezetet alakítsanak ki. A megújulást jelezve beszéde végén Di Maio levette magáról a nyakkendőjét, ezzel is utalva arra, hogy vissza akar térni a párt eredeti mozgalmi életéhez.

Megállapodtak az új olasz koalícióról, Salvini hoppon maradt | Magyar Hang

A pártot a tavaszi kongresszusig a vezetőség tagja, Vito Crimi vezeti, és mindenki azt hangsúlyozza, hogy az M5S története tovább folytatódik. Mint azonban a mostani eredmények is mutatják, mindez nem több kincstári optimizmusnál. A nem is olyan régen a választásokon még 37 százalékot szerző M5S előbb megfelezte szavazatainak számát, majd most már marginalizálódott és az eltűnés fenyegeti.

Az M5S Calabriában és Reggio Emiliában az életéért küzdött. A belső válságot Di Maio lemondása mellett mutatják az egyre élesebb viták, valamint az is, hogy az M5S-t 12 szenátora és 19 képviselője hagyta el 2018 márciusa óta, más frakciókba ülve át. A felsőházban ezzel a kormánypárti M5S, PD és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) közös ereje 152 főre csökkent. A többséghez 161 szavazatra van szükség, tehát a kormánypártok a 18 fős független frakcióra kell, hogy támaszkodjanak – benne az M5S volt tagjaival.