Súlyos kórháztűz Romániában, eddig 9 halott

Súlyos kórháztűz Romániában, eddig 9 halott

Embereket mentenek a kigyulladt konstancai kórházból 2021. október 1-jén (Fotó: IGSU Románia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra lángol egy COVID-kórház Romániában – ezúttal a konstancai fertőző betegeket kezelő intézmény intenzív osztálya. A helyi sajtó értesülései szerint kilencen meghaltak, száztíz beteget kellett evakuálni. Ez a tizedik kórháztűz koronavírus-fertőzötteket kezelő intézményekből Romániában a járvány kitörése óta, a legtöbbször az intenzív osztályokat oxigénnel ellátó berendezések hibái miatt történt tragédia.

Péntek reggel kigyulladt egy fertőző betegekre szakosodott kórház a romániai Konstancán. A kórházépület a hírek szerint elég régi, hatvan-hetven éve építették és a helyi polgármesteri hivatal fennhatósága alá tartozik. A tűz az első emeleten ütött ki, és először nem tűnt nagynak a baj. A Digi 24 hírtelevízió tudósításában később az látszott, hogy a tűzoltók az ablakokon keresztül menekítik a betegeket a felsőbb emeletekről. Az épület udvarán egy mobil kórházat is felhúztak, hogy a kimenekített betegeket itt vizsgálják meg, és helyzetük súlyossága alapján küldjék tovább a környékbeli kórházakba. Reggel tíz órára aztán kiderült, hogy legalább kilencen meghaltak az intézményben ápolt betegek közül, és legalább száztíz beteget kellett evakuálni.

Az első nagy kórháztűz tavaly novemberben történt Romániában, amikor a karácsonkői (Piatra Neamt) kórházban szintén a koronavírusos betegeket ápoló intenzív osztályon kitört tűzben tízen haltak meg, közülük öt áldozatot csak DNS alapján tudtak azonosítani, annyira megégtek. A tragédia után felmérték a többi kórház állapotát, és a hírek szerint a felmérésben a kockázatos intézmények közé sorolták a most kigyulladt konstancai intézményt is. Akkor azt állapították meg, hogy a tengerparti város egészségügyi intézményében nem működtek a tűzjelző berendezések, és az elöregedett elektromos hálózatot sem ellenőrzik rendszeresen.

Január elején a bukaresti Matei Bals kórházban négy áldozatot követelt egy hasonló tűzeset, aztán áprilisban, szintén a román fővárosban az oxigénelosztó berendezés hibája miatt fulladt meg három beteg az intenzív osztályon. Idén júliusban szintén Konstancán, de akkor a megyei kórházban gyulladt ki egy műtőszoba rövidzárlat miatt, itt szerencsére nem voltak áldozatok.  

 

Címkék: Románia, kórháztűz