Szavazóurnákat rongáltak meg Oroszországban, több embert is letartóztattak

Szavazóurnákat rongáltak meg Oroszországban, több embert is letartóztattak

Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő (b2), Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (j), Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt (b) és Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja (j2) jelöltjének fotói mellett áll egy férfi Moszkvában a háromnapos orosz elnökválasztás első napján, 2024. március 15-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Fotó: Makszim Sipenkov

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország több helyén is szavazóurnákat rongáltak meg a választók, több embert emiatt vandalizmus vádjával letartóztattak – jelentette a BBC. Oroszországban március 15. és 17. között tartják az elnökválasztást, és ugyan Vlagyimir Putyinnak papíron van még három kihívója, gyakorlatilag nem kérdés, hogy a Kreml mindenható ura újabb hat évre fog államfői megbízást kapni. Putyin legfőbb kihívója és kritikusa, a korrupcióellenes küzdelméről ismertté vált Alekszej Navalnij nemrég vesztette életét egy szibériai börtönben – ahová többek között korrupciós vádakkal csukták le Navalnijt –, így az orosz elnöknek még annyira sem kell „aggódnia” az újrázás miatt.

Az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint a legtöbb incidenst Moszkvából, a dél-oroszországi Voronyezsből és az észak-kaukázusi Karacsáj- és Cserkeszföldről jelentették. A brit közszolgálati adó eddig hat incidensről készült felvételt ellenőrzött Oroszország-szerte, köztük egy videót, amelyen egy nő Molotov-koktélt dobott el egy szentpétervári szavazóhelyiség közelében. Több hitelesnek vélt videókon az látható, amint különböző szavazóhelyiségekben festéket öntenek a szavazóurnákba. Az egyik felvételen egy nő látható, amint élénkzöld folyadékot öntött egy moszkvai urnába. Egy másik felvételen egy szavazófülkében tűz ütött ki. Információk szerint volt olyan személy, aki akciója közben Ukrajna-párti rigmusokat kiabált.

Sajtóértesülések szerint eddig már legalább nyolc személyt vettek őrizetbe. A választási bizottság vezetője szimplán „szemétládáknak” titulálta a szavazóurnák elleni akciókat végrehajtó személyeket. Ella Pamfilova szerint több ember bevallotta, pénzért csinálta az akcióját, volt olyan, akinek állítólag 1000 dollárt ajánlottak, ha megrongál egy választási urnát. Pamfilova egyébként azt is leszögezte, a rongálókat tetteikért akár 5 év börtönnel is büntethetik.

Navalnij özvegye, Julija Navalnaja összehangolt, nagy demonstrációra hívta a rendszerrel nem szimpatizáló oroszokat, azt kérve tőlük, vasárnap nagy számban tüntessenek a szavazóhelyiségek előtt.

Az orosz Kommerszant a hivatalos adatokat idézve arról tájékoztatott, hogy szombat reggelig a választásra jogosult oroszok (beleértve az Ukrajnától elfoglalt területeket is) 36,1 százaléka adta le a voksát.