Szijjártó szerint a kormány dolgozik annak előkészítésén, hogy Orbán Kijevbe menjen

Szijjártó szerint a kormány dolgozik annak előkészítésén, hogy Orbán Kijevbe menjen

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összehívhatnak Ukrajna-NATO viszonylatban egy miniszteri szintű bizottságot, ha Magyarország visszakapja a jogait – így fogalmazott az Indexnek adott interjúban Szijjártó Péter annak apropóján, hogy pénteken lesz egy éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A külügyminiszter a háború kapcsán kifejtette, a fegyverszállításoknak és a magyar nemzeti közösség jogfosztásának nincs közük egymáshoz, nem az utóbbi miatt nem vesznek részt az előzőben. Sokkal inkább azért, mert úgy gondolják, az a háború elhúzódásához és eszkalációjához vezetne. „Ha az ukránok visszaállítanák a magyar kisebbségek eredeti jogait, akkor mi nem blokkolnánk, hanem hozzájárulnánk az ukrán–NATO miniszteri szintű bizottság összehívásához” – fogalmazott a politikus.

Az ukrajnai kisebbségek ügyében elmondása szerint Romániával közösen a Velencei Bizottsághoz fordulnak, bízva abban, hogy „az ukránokat jobb belátásra lehet téríteni”. Megfogalmazása szerint Kijevben nagyon arra koncentrálnak, hogy az Európai Unió tagjai legyenek, viszont ehhez a nemzeti közösségek védelmét is magukévá kell tegyék. A kormány azt szeretné, hogy a kisebbségi magyarok visszakapják azokat a jogokat, amelyekkel 2014-ben még rendelkeztek Ukrajnában. Tehát, hogy lehessen magyarul tanulni az egyetemig, magyarul érettségizni és ne legyen a kárpátaljai magyar előadásokon ukrán szinkrontolmácsolás.

A kormány vitatott kijelentései kapcsán Szijjártó úgy fogalmazott, semmit nem kellene másképp csinálniuk. Továbbra sem lát okot arra, hogy fegyvereket kellene szállítani vagy átengedni, és azt sem gondolja, hogy a szankciók mindenképpen jó ötletek voltak. Közben szerinte azt sem érdemes elfelejteni, hogy Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját indították el. „Furcsa folyamatosan azzal szembesülni, hogy a kijevi vezetés minket csepül, holott Ukrajna szomszédjai vagyunk, tehát gyakorlatilag mi érezzük legjobban a háború negatív hatásait, egy olyan háborúét, amit nem mi robbantottunk ki és emellett nem blokkoltunk semmilyen nemzetközi döntést, amely az ukránok számára fontos lett volna. Ez nem tisztességes” – mondta.

Felmerült az a kérdés is, miért nem utazott még Kijevbe. A miniszter azt mondta, ha kap meghívást, és előzetesen meg tudnak állapodni a témákról, szívesen megy. Minszkbe pedig azért tartotta fontosnak elutazni, mert „nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat ahhoz, hogy az egymással szemben állók valamikor is érdemben tudjanak tárgyalni.” Elmondása szerint Belaruszban is azt a kérést fogalmazta meg a tárgyalásokon, hogy „semmiféle olyan intézkedést, döntést ne hozzanak, amely a háború időbeli, vagy földrajzi kiterjedését eredményezheti.” És hogy Orbán Viktor megy-e Kijevbe? – Amikor a látogatás időszerű lesz, akkor el is fog utazni a magyar kormányfő, a külügy jelenleg dolgozik ennek előkészítésén – állította.