Szijjártó: Katar közbenjár a Hamász által elfogott magyar túszok kiszabadítása érdekében

Szijjártó: Katar közbenjár a Hamász által elfogott magyar túszok kiszabadítása érdekében

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap délután telefonon tárgyalt Katar külügyi államminiszterével, Soltan Bin Saad Al-Muraikhivel Szijjártó Péter. A tárcavezető szóba hozta többek közt a Hamász által elrabolt magyar származású túszok helyzetét – jelentette be közösségi oldalán Szijjártó.

Kifejtette: „elmondtam a kollégának, hogy öt részben magyar állampolgárságú személyről tudunk, akik jelenleg is fogságban vannak és kértem tőle, hogy segítsenek a kiszabadításukban. Katari kollégám méltatta a kétoldalú kapcsolatainkat és ígéretet tett, hogy közbenjárnak a magyar túszok kiszabadítása érdekében. A túszul ejtett személyek neveit átadtuk, s Soltan Bin Saad Al-Muraikhi arról biztosított, hogy amint értékelhető információval rendelkeznek, azt azonnal a rendelkezésünkre bocsátják. Hálásak vagyunk Katarnak és a katari kormánynak a segítségért”.

Eközben Novák Katalin köztársasági elnök vasárnap tett szolidaritási látogatást Izraelben, ahol többek közt a magyar származású túszok családtagjaival is találkozott. Az MTI szerint mély szolidaritásáról biztosította a rokonokat, s elsőként annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamász október 7-én az övezet melletti egyik kibucból. Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes édesapa történetével is, akinek azt mondta a Hamász, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit. Azóta családja semmit sem tud hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar fogoly sorsához. Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nemcsak értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.