Szijjártó Péter nem enged az elektromos autók forradalmából

Szijjártó Péter nem enged az elektromos autók forradalmából

Szijjártó Péter Baodingban (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többekkel szemben Szijjártó Péter továbbra is hisz abban, hogy a világgazdaság következő éveit, évtizedeit leginkább az elektromos autók forradalma határozza majd meg. Ismert: a tavaly az Európai Parlament által is megszavazott megállapodás szerint 2035-től csak elektromos autókat lehet majd eladni az Európai Unióban. A kormány erre készülve döntött az akkumulátor-iparba fektetés mellett, számos gyárat betelepítve az országba. Csakhogy az elmúlt években bőséggel hallhattunk a hasonló üzemek környezetvédelmi problémáiról. Ráadásul többen megkérdőjelezik azt is, lehetséges lesz-e valóban 2035-től az átállás, vagy ezt menet közben halasztani fogják.

Akadnak olyanok is, akik szerint az elektromos autók általában is csak egy állomást jelentenek, és sokkal környezetkímélőbb megoldás fogja követni azokat. Nem világos az sem, Magyarországon a jelenlegi körülmények között hogy lenne lehetséges a zökkenőmentes átállás, és mi lesz a rengeteg belsőégésű motoros autóval. A Kronen-Zeitung nevű osztrák lap idén márciusban egyenesen arról írt, hogy meglehet, az EU végül elengedi majd a belsőégésű motoros autók betiltását.

Szijjártó viszont láthatóan bízik az elektromos autók jövőjében, a Facebook-oldalán pedig a piacon domináns Kínával való együttműködést méltatta. Az MTI is szemlézte a bejegyzést, mely szerint a szoros magyar-kínai gazdasági és beruházási együttműködés eredményeként Magyarország a technológiai átállás globális éllovasai közé tartozik.

A külügyminiszter beszámolt arról, hogy meglátogatta Baodingban az ázsiai ország egyik legnagyobb autóipari vállalatát, a Great Wall Motorst. Szerinte a több ezer fejlesztőmérnök munkájának eredménye szemmel látható: a folyamatosan megújuló csúcstechnológia teszi az ázsiai és a világpiac egyik legsikeresebb szereplőjévé a vállalatot. Szijjártó egyetértett tárgyalópartnereivel abban, hogy az alternatív hajtásláncok jelentik a jövőt az autóiparban, ezek nélkül pedig nem teljesíthetőek a környezetvédelmi célok sem.