Szijjártó Péter: Tekintettel kell lennünk Törökország szempontjaira

Szijjártó Péter: Tekintettel kell lennünk Törökország szempontjaira

A NATO értekezlete Berlinben 2022. május 15-én (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Itt ma mindenki nagyon lelkes volt a NATO bővítése miatt – így összegezte a berlini rendkívüli NATO-értekezletet a tanácskozás után Szijjártó Péter. Mint írta, szó volt a finnek és a svédek csatlakozási szándékáról is, amihez mi pozitívan állunk, mivel mindig is a nyitott kapuk politikáját hangoztattuk.

Ugyanakkor – jegyezte meg – tekintettel kell lenni Törökország szempontjaira és csak egységesen hozhatják meg a végső döntést.

Finnország és Svédország azután jelezte, hogy szeretne a katonai szövetség tagja lenni, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Finnország elnöke vasárnap hivatalosan is jelezte, hogy a NATO-tagságért fognak jelentkezni. Sauli Niinistö szavai szerint így egy védett Finnország születik egy stabil, erős és válaszra kész északi régió részeként. Svédországban vasárnap rendkívüli tanácskozást tartott a kormánytöbbséget adó szociáldemokrata Munkáspárt, majd közleményben jelezték: a közeljövő egyik legfontosabb politikai célkitűzése lesz az ország csatlakozása a NATO-hoz. Magdalena Andersson kormányfő pártja ugyanakkor azt is egyértelműen kijelentette, hogy nem hajlandók elfogadni atomfegyverek telepítését, vagy állandó NATO-támaszpont létesítését az országukban.