Az év utolsó napján három rakétát lőtt ki Észak-Korea

Az év utolsó napján három rakétát lőtt ki Észak-Korea

Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek televízión emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. január 17-én. (MTI/AP/Ri Dzsin Man)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki Észak-Korea az év utolsó napján – jelentette be a dél-koreai hadsereg vezérkara szombati közleményében.

A rakétákat az észak-koreai fővárostól délre fekvő területről indították a Japán-tenger irányába. Mintegy 350 kilométert repültek, mígnem a tengerbe csapódtak.

Az ENSZ határozatai tiltják Észak-Koreának a bármilyen hatótávolságú, atomfegyver hordozására is alkalmas ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket.

Az újabb észak-koreai rakétateszt miatt a dél-koreai hadsereg ismét provokációval vádolta Phenjant, a japán kormány pedig tiltakozó jegyzéket nyújtott be pekingi nagykövetségén Észak-Korea magatartása miatt.

Észak-Korea hónapok óta próbára teszi szomszédai idegeit rakétakísérleteivel, amelyek hatótávolsága egyre nagyobb. Egyúttal retorikája is mind élesebbé vált Szöullal és Washingtonnal szemben. Dél-Korea és az Egyesült Államok az észak-koreai atomfegyverprogram miatt idén teljes gőzzel folytatta közös hadgyakorlatait.

Egy nappal az újabb észak-koreai rakétakísérlet előtt a dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy szilárd hajtóanyagú hordozórakétát próbált ki. Szöul már március végén is végzett ilyen kísérletet. A hordozórakéta a tervek szerint kisebb katonai megfigyelő műholdakat fog alacsonyabb Föld körüli röppályára állítani.

(MTI)