Szivárog a Barátság kőolajvezeték Lengyelországban

Szivárog a Barátság kőolajvezeték Lengyelországban

A kőolajvezeték egyik felszíni szakasza Ukrajnában (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd este szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezeték lengyel szakaszán hetven kilométerre Płock városától – írja a Reutersre hivatkozva a 444.hu. A meghibásodást a PERN nevű üzemeltető cég jelentette. Azt mondják, a két vezetékből álló rendszer másik vezetéke és az egyéb hozzá kapcsolódó infrastruktúra rendben működik. Egyelőre nem tudják a szivárgás okát. A PERN az ilyenkor előírt vizsgálatokat folytatja épp.

A Barátság kőolajvezeték a hatvanas évekre készült el. Két főágon szállítja a főként orosz eredetű kőolajat Európa felé. A déli ága Magyarországon is keresztülhalad, az északi érinti Lengyelországot, ezen történhetett a keddi szivárgás.

A Portfólió részletesebben is idézte a PERN szerdán kiadott közleményét. Eszerint kedd késő este a PERN automatizálási rendszerei szivárgást észleltek a Druzsba vezetékben, annak nyugati szakaszán. Ez az a törzshálózat, amelyen keresztül a nyersolaj Németországba jut. A PERN a szivárgás észlelése után azonnal leállította a szivattyúzást, a társaság és a lengyel tűzoltóság mentőszolgálatai azonnal a helyszínre érkeztek, hogy felmérjék a helyzetet, biztosítsák a területet és folytassák a mentési műveleteket. A PERN infrastruktúrájának más elemei, köztük a pomerániai szakasz, amelyen keresztül a Lengyelországba, majd Németországba érkező nyersolajat szivattyúzzák, normál üzemmódban működnek.

A gazdasági portál cikke kitér arra is, hogy a Barátság kőolajvezeték északi ága Oroszországból Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba és Németországba szállít kőolajat, ezen az ágon tavaly naponta átlagosan közel 480 ezer hordó olaj érkezett. A déli ágon, amely Ukrajnából lép be Magyarországra a 2021-ben szállított mennyiség naponta átlagosan közel 240 ezer hordó olaj volt.

Oroszországból naponta átlagosan 2,3 millió hordó érkezik békeidőben Európa felé, a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező közel napi 720 ezer hordó olaj ennek közel a harmada. A Barátság kőolajvezetéknek kiemelt szerepe van a Mol, és így Magyarország kőolajellátásában. A Mol a fényeslitkei állomásnál veszi át az Oroszország felől érkező kőolajat. Itt van egy nemzetközileg hitelesített mérőállomás, ez mind az orosz, mind az ukrán partner jelenlétében történik. Innen a Barátság 2 vezetéken érkezik Százhalombatta irányába a kőolaj, ez a csővezeték maximális kapacitással közel 8 millió tonnát tud szállítani egy évben. A mai napig ez a legfőbb ellátója a százhalombattai finomítónak.