Szlovákia két hétre lezár

Szlovákia két hétre lezár

Pozsonyi étterem még a lezárás előtt (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November 25-től, csütörtöktől két hétig tartó lockdown lép érvénybe Szlovákiában – közölte az Új Szó.

A rendelkezés értelmében az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak és kijárási tilalom is életbe lép, ugyanakkor lesz számos kivétel.

Így például a kijárási tilalom éjjel 1 és 5 óra között nem lesz érvényben. Emellett létfontosságú árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, cipő, állateledel, üzemanyag, újság – beszerzése érdekében el lehet majd hagyni a lakhelyeket, de ezeket a legközelebbi üzletben kell megvásárolni. Továbbra is igénybe vehetők lesznek a legfontosabb szolgáltatások, így az éttermekben az ételkiadás, a bank, a biztosító, az autószerelő, a mosodák, e-shopok csomagkiadó pontjai, kulcsmásoló, optika, mobil szerviz és fürdők egészségügyi problémák esetén. Lehet menni orvoshoz, temetésekre, esküvőkre és a keresztelőkre, ahogy közeli hozzátartozó gondozása is megengedett.

A kormány határozottan javasolja az otthoni munkavégzést, a munkahelyünkre vezető úton és vissza a hatóságok elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolást.

A tilalom nem vonatkozik továbbá a védőoltás felvétele, illetve az iskolalátogatás céljából történő kijárásra sem. A gyerekek kísérővel is mehetnek iskolába. A természetjárás csak a járáson belül lesz megengedett. Engedélyezett lesz a kutya- és macskasétáltatás is, ez esetben a lakhelyünktől legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni. 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a kormány szerdai döntését követően azt mondta, hogy az intézkedéseket tíz nap után újraértékelik. Azt is hozzátette, hogy szorgalmazni fogja, hogy az oltottak előnyöket élvezhessenek az oltatlanokkal szemben.

Ján Mikas országos tiszti főorvos szerint a jelenlegi járványhelyzet a legrosszabb a pandémia kezdete óta. Meglátása szerint az elfogadott intézkedések gyors és látható eredményeket hoznak majd.