Szlovákia saját koronavírus-tesztet fejlesztett, 100 ezret fel is használnak a következő hetekben

Szlovákia saját koronavírus-tesztet fejlesztett, 100 ezret fel is használnak a következő hetekben

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Saját koronavírus-tesztet fejlesztettek Szlovákiában, melyeket az állami laboratóriumokban fognak használni, az első 100 ezer darabot ingyen kapja meg az állam – írja a pénteki hivatalos bejelentést ismertetve az Új Szó.

A tesztet a Szlovák Tudományos Akadémia és a Comenius Egyetem szakemberei néhány magáncéggel együttműködve fejlesztették ki, elmondásuk szerint a minősége teljesen konkurenciaképes, és megállná a helyét a nemzetközi piacon is.

Az állami laboratóriumoknak az ajándékba kapott 100 ezer teszt körülbelül 40 napra lesz elegendő, így a következő hónapban szinte biztosan nem lesz szükség külföldi tesztek vásárlására – írja a lap.

„Ha vissza akarunk térni a normális életünkhöz, a tesztelés egyre fontosabb lesz” – jelentette ki Robert Mistrík, az állandó válságstáb tagja. A további gyártásról elmondása szerint a következő napokban fognak dönteni, az újabb teszteket viszont az államnak már meg kellene vásárolnia.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, hogy egy teszt piaci ára körülbelül 15 euró, így az állam összesen 1,5 millió eurós adományt kapott. A kormányfő szerint azonban a legértékesebb dolog az, hogy Szlovákia már önállóan is képes felvenni a harcot a koronavírussal. „Így már készen állunk a második, harmadik, vagy akár az ötvenedik hullámra is” – fogalmazott.

Az állami laboratóriumoknak az ajándékba kapott 100 ezer teszt körülbelül 40 napra lesz elegendő.

Szlovákiában csütörtökön 3992 tesztet végeztek, és csak 3 fertőzöttet találtak. Összesen eddig 1480 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A gyógyultak száma 1131. A halálos áldozatok száma 27.