Sztrájkra készülnek a tanárok Angliában is

Sztrájkra készülnek a tanárok Angliában is

Képünk csak illusztráció! Tüntető pedagógusok haladnak el az oktatásügyi minisztérium előtt Londonban 2013. október 17-én. (MTI/EPA/Andy Rain)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sztrájkba lépnek a tanárok február 1-jén Angliában, beleértve Wales és Skócia pedagógusait is. A Nemzeti Pedagógus Szakszervezet (angolul, NEU) október óta próbál tárgyalásokat kezdeményezni a kormánnyal, de az oktatási miniszter, Gillian Keegan eddig elzárkózott a tanárok követeléseinek teljesítésétől – írja a The Guardian.

A halogatás odáig vezetett, hogy januárban, mindössze 11 nap leforgása alatt 34 ezer új tag csatlakozott a szakszervezethez. A NEU titkára, Mary Bousted a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a tanárok túlterheltek, alulértékeltek és alulfizetettek. Az állami kincstár által finanszírozott, inflációt meghaladó béremelést szeretnének, valamint az intézmények szűkös költségvetésének újratárgyalását.

A kormányhivatalok köztisztviselői, az egészségügyben dolgozók és a mozdonyvezetők is munkabeszüntetésbe kezdenek szerdától, Bousted szerint közel félmilliós sztrájk várható.

idehaza egyhetes pedagógussztrájk zárul le kedden, Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint legalább tízezren sztrájkoltak az elmúlt hét folyamán. Ebből is látszik, hogy itthon egyre kevesebb tanár mert csatlakozni az egyhetes munkabeszüntetéshez.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.