Sztrájkra készülnek a tanárok Angliában is

Sztrájkra készülnek a tanárok Angliában is

Képünk csak illusztráció! Tüntető pedagógusok haladnak el az oktatásügyi minisztérium előtt Londonban 2013. október 17-én. (MTI/EPA/Andy Rain)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sztrájkba lépnek a tanárok február 1-jén Angliában, beleértve Wales és Skócia pedagógusait is. A Nemzeti Pedagógus Szakszervezet (angolul, NEU) október óta próbál tárgyalásokat kezdeményezni a kormánnyal, de az oktatási miniszter, Gillian Keegan eddig elzárkózott a tanárok követeléseinek teljesítésétől – írja a The Guardian.

A halogatás odáig vezetett, hogy januárban, mindössze 11 nap leforgása alatt 34 ezer új tag csatlakozott a szakszervezethez. A NEU titkára, Mary Bousted a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a tanárok túlterheltek, alulértékeltek és alulfizetettek. Az állami kincstár által finanszírozott, inflációt meghaladó béremelést szeretnének, valamint az intézmények szűkös költségvetésének újratárgyalását.

A kormányhivatalok köztisztviselői, az egészségügyben dolgozók és a mozdonyvezetők is munkabeszüntetésbe kezdenek szerdától, Bousted szerint közel félmilliós sztrájk várható.

idehaza egyhetes pedagógussztrájk zárul le kedden, Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint legalább tízezren sztrájkoltak az elmúlt hét folyamán. Ebből is látszik, hogy itthon egyre kevesebb tanár mert csatlakozni az egyhetes munkabeszüntetéshez.