Budapesti tajvani nagykövet: Győzött a demokrácia

Budapesti tajvani nagykövet: Győzött a demokrácia

: A tajvani képviselet vezetője, Shin-Chung Liu a CEU-n tartott konferencián (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tajvanban vasárnap tartott szavazás kapcsán tartott érdekes beszélgetést a Political Capital és a Tajpeji Képviselet „A tajvani választások eredménye és a globális biztonsági dinamika” címmel a CEU budapesti épületében. A szigetországi voksolás az első volt a sorban idén: 2024-ben több mint 2 milliárd választópolgár járul az urnákhoz szerte a nagyvilágban, és az eredmény komoly befolyással lesz a globális jövőre.

Míg a tajvani választási kampányban a gazdaság- és energiapolitika fontos témák voltak, a legfontosabb külpolitikai kérdés nyilvánvalóan a szigetország Kínával való kapcsolata volt. Miután versenyben voltak függetlenségpárti és „egy Kína” elvét valló pártok is, így a szavazók döntése határozta meg az ország külpolitikájának következő éveit. Ez mélyreható hatással lehet mind a regionális, mind a globális biztonságra – Tajvan kulcsszereplő a félvezetők és a mikrochipek világpiacán, és ennek jelentőségét nem kell hangsúlyozni.

A vita során a panel résztvevői értékelték az eredményt más geopolitikai eseményekkel összefüggésben is, beleértve az Ukrajnában zajló orosz inváziót, a Kína felől érkező fenyegetések erősödését, valamint a közelgő európai parlamenti és amerikai elnökválasztást.

Az eseményen részt vett Shin-Chung Liu, a dél-ázsiai szigetország magyarországi képviseletének vezetője is, aki a nyitóbeszédében azt mondta: múlt vasárnap Tajvanon az emberek a külső fenyegetés ellenére is ki merték fejezni a demokratikus akaratukat. A voksolás eredményeképp történelmi döntés született: precedens nélküli módon sorban a harmadik ciklusban is a függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártja (DPP) elnöke, Laj Cseng-tö vezetheti az országot.

A nagykövet szerint irigylésre méltó módon simán és békésen zajlott a választás és a vesztes korrektül elismerte a vereségét. Az országában működik a fékek és ellensúlyok rendszere: a győztesnek sincs többsége az új parlamentben, így kompromisszumra kényszerül a kormányzás során. Tajvanban győzött a demokrácia, mondta a diplomata. Arról is beszélt, az elmúlt években Tajvan kapcsolatai jelentősen erősödtek az Európai Unió legtöbb tagországával és a mostani választási eredmények alapján ez a folyamat folytatódni fog. Az ország továbbra is ki fog állni a Kínával szembeni békés status quo fenntartása mellett – fejtette ki.

Laj Cseng-tö májusban lesz beiktatva. Az új elnök jó ismerőse a nagykövetnek: 2015-ben Tainan város polgármestere volt, és Liu ott dolgozott az önkormányzat főtitkáraként.

Címkék: Kína, Tajvan