Terrorcselekménynek minősítették a doveri menekültközpont felgyújtását

Terrorcselekménynek minősítették a doveri menekültközpont felgyújtását

A doveri fehér sziklák (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

"Terrorista ideológia" vezérelte azt a gyújtogatásos támadást, amelyet egy hete követett el a délkelet-angliai Doverben működő menekültügyi központ ellen egy idős brit férfi - közölte szombaton a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztálya.

Az akciót a 66 éves Andrew Leak követte el. A támadásban a belügyminisztériumi intézmény két alkalmazottja könnyebben megsérült. Leak, aki a dél-angliai High Wycombe városában élt, szemtanúk beszámolói szerint két vagy három Molotov-koktélt dobott múlt vasárnap a bevándorlási és menedékjogi ügyeket intéző központ épületére az angliai kikötővárosban.

A támadó egy fehér SEAT gépkocsival érkezett a helyszínre, majd miután az épületre hajította a házilagos gyújtóeszközöket, egy közeli üzemanyagtöltő állomásra hajtott tovább, ahol öngyilkosságot követett el. Az épületben keletkezett kisebb tüzet a tűzoltók néhány perc alatt eloltották.

Az ügy kivizsgálásának irányítását már a hét elején átvette a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának délkelet-angliai ügyosztálya, bár az incidenst, amelyben az elkövető kezdetleges gyújtóeszközöket használt, a hatóságok akkor még nem minősítették terrorcselekménynek. Szombaton azonban Tim Jacques, a terrorelhárítás országos koordinátora bejelentette: az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy az elkövetőt - jóllehet az incidensnek "elmekórtani vonatkozásai" is voltak - elsősorban szélsőséges ideológiák vezérelték cselekedete végrehajtásában, és ez már megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján egy adott merényletet terrorcselekménynek lehet nyilvánítani.

Nagy-Britanniába évente több tízezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche csatornán át, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra, és az átkelési kísérlet közben elfogottak jelentős részének ügyét a doveri menekültügyi központban intézik.

(MTI)