Tiltakoznak a kínai iPhone-gyár munkásai a covidlezárások ellen

Tiltakoznak a kínai iPhone-gyár munkásai a covidlezárások ellen

A tiltakozó kínai munkások (Fotó. Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Heves tiltakozás tört ki a világ legnagyobb iPhone-gyárában, a kínai Zhengzhouban, miután a gyárban kitört covidjárvány miatt a hatóságok, a rohamrendőrség segítségével lezárták a gyárat. A felvételek tanúsága szerint több száz dühös munkás vonult fel a biztonsági erőkkel szemben, egyesek megpróbáltak kitörni a gyártelep területéről.

A cég jelentős prémiumok ígéretével új munkásokat toborzott azok helyére, akik megtagadták a munkát. A tiltakozó dolgozók Kínában meglehetősen szokatlan jelszavakat kántáltak, például: „Védjük meg a jogainkat!". Mások botokkal megfigyelőkamerákat és ablakokat törtek össze, és amiatt tiltakoztak, hogy nem kapták meg a beígért bónuszt, illetve rossz minőségű ételt kapnak.

A gyár a tajvani Foxconn tulajdona, és az egyik munkás azt mondta a BBC-nek, hogy azért tiltakoznak, mert a cég megváltoztatta a velük kötött szerződést. Emellett attól is félnek az újonnan felvett dolgozók, hogy elkapják a covidot azoktól, akik már korábban is ott dolgoztak.

Helyi idő szerint szerda reggel a rendőrség jelentős erőkkel vonult ki a helyszínre. Az Apple közben bejelentette, hogy csúszás várható a legújabb iPhone-modellek szállításában a zhengzhoui gyárban történt „fennakadások” miatt.

Címkék: Kína, covid, lezárások