Tíz kilométeresre nőtt a mozgósítás elől menekülő oroszok kocsisora a grúziai határon

Tíz kilométeresre nőtt a mozgósítás elől menekülő oroszok kocsisora a grúziai határon

Kocsisor az orosz-finn határon (Fotó: Ukraine Battle Map/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A BBC tbiliszi tudósítója arról számolt be, hogy az orosz-grúz (georgiai) határon tíz kilométeresre nőtt a kocsisor, a nagy többség azért próbál menekülni Oroszországból, hogy így elkerülje, hogy elvigyék harcolni az ukrán frontra, miután Putyin elnök szerdán részleges mozgósítást rendelt el.

Vannak, akiknek húsz órát kell várakozniuk az átjutáshoz. Ugyanígy megnőtt az Oroszország és Finnország közötti határforgalom: ott az átlépők száma a múlt heti duplájára, vagy még annál is nagyobbra nőtt. Vannak, akik gyakorlatilag minden csomag nélkül, az autójukat is hátrahagyva, biciklivel vagy rollerrel próbálnak a végeláthatatlan kocsisor elé kerülni. A határátkelésre várakozók körében nagy a bizonytalanság, senki sem tudja, hogy meddig lesznek még nyitva a határok a katonaköteles korú férfiak számára.

A Kreml eközben különböző kedvezmények, felmentések bejelentésével próbálja nyugtatni a közvéleményt. A védelmi minisztérium bejelentette, hogy mozgósítás alól felmentést kapnak az IT-szektor dolgozói, a bankárok és az állami média újságírói. A hatalom célja nyilván az, hogy a pénzügyi rendszer, illetve a propagandagépezet működőképes maradjon.

Címkék: ukrajnai háború