Tizenegy napon keresztül életben maradt egy tankhajó kormánylapátján három bevándorló

Tizenegy napon keresztül életben maradt egy tankhajó kormánylapátján három bevándorló

A három bevándorló a kormánylapáton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy tankhajó kormánylapátján utazva élt túl egy tizenegy napos utat három potyautas, akiket a spanyolországi Las Palmas de Gran Canaria kikötőjébe érve vett észre a legénység - közölte kedden az EFE hírügynökség.

A három afrikai férfi a nigériai Lagosban indulás előtt juthatott fel a hajóra, és a kormánylapát tetején, illetve az afeletti keskeny üregben bújt meg. A máltai zászló alatt hajózó, Alithini II nevű tanker nem iktatott be köztes megállót útja során. A spanyol tengeri mentőszolgálat tájékoztatása szerint a bevándorolni próbálól életveszélyes helyen vészelték át az utazást, hiszen az időjárástól és a rakomány súlyától függően a hajórész víz alá is kerülhetett volna.

Ennek ellenére nem példa nélküli, hogy potyautasokra bukkannak a hajó ezen részén, Las Palmas kikötőjében 2018 óta ez a hatodik ilyen eset. A három férfit a kikötés után kórházba szállították, és mérsékelt kiszáradást állapítottak meg náluk. Ketten közülük már elhagyhatták a kórházat. A potyautasként érkezett illegális bevándorlók nem jogosultak arra, hogy menekültstátuszért folyamodjanak, ezért a tankhajón maradnak, amelynek vissza kell szállítania őket Nigériába - írta az EFE spanyol kormányzati forrásra hivatkozva.

A hivatalos adatok szerint idén november 15-ig mintegy 15 ezren érkeztek illegálisan az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoportra, 17,6 százalékkal kevesebben mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Spanyolországban november közepéig mintegy 29 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, számuk 19,5 százalékkal csökkent a múlt évhez képest.

 

Címkék: bevándorlás