Tizenhét perui tüntetővel végeztek néhány óra alatt

Tizenhét perui tüntetővel végeztek néhány óra alatt

Perui Castillo-párti tüntetés (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csitulnak Peruban a leváltott korábbi elnök hívei által szervezett tüntetések. A hetek óta tartó nyugtalanságban immár 46-an vesztették életüket. Belföldön és külföldön egyaránt kritizálják a rendőrséget és a hadsereget a túlzott erő használata miatt.

„Ez valóságos mészárlás volt” – értékelték a hétfői tüntetés néhány órája alatt történteket a tüntetők. A biztonsági erők ugyanis 17 ember öltek meg az ország déli részében, és ezzel félő, hogy tovább szították a tüntetők dühét, ami könnyen újabb vérengzésekhez vezethet.

A mindkét oldalon erőszakos demonstrációk akkor kezdődtek, amikor december közepén Peru baloldali elnöke, Pedro Castillo megpróbálta feloszlatni az országgyűlést, és rendeleti kormányzást igyekezett bevezetni. Ezt a lépést általánosan alkotmányellenesnek bélyegezték, ezért az elnököt letartóztatták, és a korábbi alelnököt tették meg új elnöknek.

Castillo hívei, akik a legszegényebb társadalmi rétegekből kerültek ki, azonnal az utcákra volnultak, és új választást követeltek. Állításuk szerint megfosztották őket azon joguktól, hogy az alig egy évvel ezelőtt törvényesen megválasztott Castillo vezesse őket.

A hétfői vérengzéssé fajult összecsapás volt két évtizede a leghalálosabb incidens Peruban a tüntetők és a fegyveres erők között. Az országban korábban egyszerre követelte civilek életét a diktatúra és a gerillákkal folytatott polgárháború, amelyben legalább 70 ezren haltak meg. A déli Juliaca városban kitört összecsapás először békésnek indult, de aztán erőszakossá vált, amikor a 9000 házilag készített fegyverekkel felszerelkezett tüntető megrohamozta a helyi repteret, és rátámadt a rendőrökre. A belügyminiszter szerint a biztonsági erők csupán önvédelemből és törvényesen használtak fegyvert.

Címkék: Peru, Pedro Castillo