Több mint ezer vadászpilóta tiltakozott az új Netanjahu-kormány ellen Izraelben

Több mint ezer vadászpilóta tiltakozott az új Netanjahu-kormány ellen Izraelben

Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke beszél a jeruzsálemi parlamentben (Fotó: MTI/EPA/Flash 90 pool/Yonatan Sindel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izraelben több mint ezer tartalékos vadászpilóta tiltakozott nyílt levélben Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt formálódó koalíciója ellen – jelentette a Maárív című újság hírportálja kedden.

„Állítsuk meg a demokrácia elpusztítását!” – írta a legfőbb jogi vezetőkhöz hétfőn eljuttatott levélben a légierő 1197 tartalékos pilótája. Felhívásukat az izraeli jogrend legfőbb őreinek, köztük a legfelsőbb bíróság elnökének, a kormány jogi tanácsadójának, a kneszet (parlament) jogtanácsosának és több más állami vezetőnek címezték.

Az aláírók között ismert tábornokok, a légierő korábbi vezetői, valamint az „555 patrióta” nevű hazafias mozgalom tagjai is megtalálhatók. Felszólították az állami-jogi vezetést, hogy állítsa le a „demokrácia lerombolásának” folyamatát.

„Mindannyian készek voltunk életünket feláldozni az országért vadászpilótaként. A légierőben végzett szolgálatunk után is lehetőségeinkhez mérten részt vettünk az ország építésében – tartalékosként, a gazdaságban, az iparban és az oktatásban” – kezdték felhívásukat.

„Hittünk az út helyességében, és küldetésünknek tekintettük a zsidó és demokratikus Izrael védelmét. A társadalom és a politikai paletta minden szintjéről érkezünk, jobb- és baloldalról, középről, vannak köztünk vallásosak és nem hívők, askenáziak (európai zsidók) és keleti zsidók az ország minden részéből” – írták levelükben.

„Ma egyként aggódunk, hogy veszélybe került a demokratikus Izrael. Ön az utolsó védelmi vonal, amely képes megállítani a demokrácia lerombolásának folyamatát. Izrael zsidó és demokratikus állam, nem tud a Függetlenségi Nyilatkozat szellemében létezni, ha feladja a liberális demokráciát” – írták a katonák.

„Elvárjuk, hogy félelem és rettegés nélkül használják fel a rendelkezésére álló összes eszközt és törvényt, és mindent lehetőt tegyenek meg az országot sújtó katasztrófa megakadályozásáért. Ígérjük, hogy továbbra is Önök mellett állunk az ország jövőjéért folytatott harcban” – hangsúlyozták a pilóták.

„Amikor a liberális demokrácia és a Függetlenségi Nyilatkozat elvei elleni támadás a szélsőségesek elképzeléseitől a koalíciós megállapodások felé mozdult el, kötelességünknek éreztük cselekedni” – mondta a lapnak a felhívás egyik kezdeményezője, Iszrael Sapír tábornok, a bagdadi atomreaktor elleni támadás egyik végrehajtója.

(MTI)