Több mint félmillió külföldön élő lengyel regisztrált a vasárnapi választásra

Több mint félmillió külföldön élő lengyel regisztrált a vasárnapi választásra

Fotó: Unsplash/Nemesia Production

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 608 000 külföldön élő lengyel polgár regisztrált az október 15-ei választásokra – írta a NotesFromPoland.

A legutóbbi, 2019-es parlamenti választásra 314 000-en regisztráltak, így az idei külföldről szavazók száma majdnem kétszer akkora, mint az előző választás során. A 2019-es parlamenti, illetve a 2020-as elnökválasztáson is leginkább ellenzéki pártok jelöltjeire szavaztak a külföldön élő lengyelek, a megemelkedett szavazási igényre való tekintettel két ellenzéki jelölt arra kérte a választási bizottságot, hogy terjesszék ki a külföldi szavazatok feldolgozásának határidejét.

A lengyel külügyminisztérium megerősítette a NotesFromPoland-nak a 608 000-es számadatot, Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter egy sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a külföldön lévő választási bizottságok számát megemelték 417-re, a korábbi 320-ról, viszont nem fogják kiterjeszteni a 24 órás szavazatszámlálási határidőt. Ennek az a a jelentősége, hogy amelyik voksokat ennyi idő alatt nem számolják össze, azok érvénytelenné válnak.