Több mint négyszáz ukrán cégnél találtak orosz nyomot

Több mint négyszáz ukrán cégnél találtak orosz nyomot

Irpiny szétlőtt kultúrháza (Fotó: Magyar Hang/R. Kiss Kornélia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint négyszáz, Ukrajnában működő vállalat próbálja elrejteni üzleti kapcsolatait Oroszországgal – tették közzé hétfőn a hivatalos ukrán cégadatokhoz nyilvános hozzáférést biztosító Opendatabot adatplatform honlapján.

A közlés szerint a hivatalos nyilvántartásokban 401, Ukrajnában bejegyzett vállalatnál találtak „orosz nyomot”. Ezek a cégek az elmúlt másfél év alatt a hatályos ukrán jogszabályok tiltása ellenére hajtottak végre változtatásokat, és távolították el „papíron” az orosz tulajdonosokat és a kedvezményezetteket. Az Opendatabot 2022. február 23-án – egy nappal az Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindítása előtt – még 20 881, Ukrajnában bejegyzett cégnél talált „orosz nyomot” – emlékeztetett az az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A háború kezdete óta Ukrajnában moratóriumot vezettek be az Oroszországi Föderáció állampolgárainak tulajdonában lévő társaságok bejegyzésében való változtatásokra annak érdekében, hogy biztosítsák Ukrajna nemzeti érdekeinek védelmét az orosz katonai agresszióval összefüggő jövőbeni követelések jogi úton történő érvényesítésében. A jelenlegi szabályozás szerint az Oroszországi Föderáció állampolgárainak csak bizonyos kategóriái jogosultak változtatásokat végrehajtani olyan társaságokban, amelyeknek tulajdonosai: ebbe a körbe olyan orosz állampolgárok tartoznak, akik jogszerűen Ukrajna területén tartózkodnak, és akik legfeljebb 10 százalék részesedéssel rendelkeznek a társaság alaptőkéjében.

(MTI)