Törökországi látogatásról egyeztetett Putyin és Erdogan

Törökországi látogatásról egyeztetett Putyin és Erdogan

A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett képen Recep Tayyip Erdogan török (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója Teheránban 2022. július 19-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Szavosztjanov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztusban Törökországba látogathat az orosz elnök, Recep Tayyip Erdogan ugyanis – a török elnöki hivatal tájékoztatása szerint – meghívta őt – számolt be róla a The Guardian. Mindez azért is rendkívüli lépésnek számítana, mert Putyin így egy NATO-tagállam területére lépne. Nem sokkal a török közlés után ugyanakkor a TASZSZ orosz állami hírügynökség már csak annyit közölt, hogy Putyin és Erdogan megegyeztek egy esetleges jövőbeli találkozó előkészítésében, nem egyértelmű tehát, mennyire született konkrét döntés az ügyben.

Ankara továbbra is fontosnak tartja a fekete-tengeri gabonakereskedelem visszaállítását, Erdogan szerint ez a béke hídjának számítana. – Oroszország – ahogy Putyin elnök már százszor elmondta – kész visszatérni a megállapodáshoz, amennyiben a másik fél is tartja magát a megállapodáshoz – fogalmazott a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov. Szerinte a nyugat úgy vezetett be szankciókat Oroszország ellen, hogy nem vette figyelembe a világközösség élelmezési igényeit.