„Továbbra sem tesznek semmit a Sajó-szennyezés ügyében”

„Továbbra sem tesznek semmit a Sajó-szennyezés ügyében”

A sárga Sajó (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb videóval jelentkezett vasárnap este a Sajó szennyezés ügyében elsőként feljelentést tevő Varga Tibor orvos. A Rozsnyói Horgász Egyesület elnökségi tagja Ján Korpával közös beszámolójukban emlékeztetnek, hogy immár 110 napja, hogy jelentették, szennyezett víz szivárog a folyóba a bezárt alsósajói vasércbányából. A környezetvédelmi minisztériumban azt ígérték, a bányamentők 15 napos erőfeszítéseit követően 80 százalékkal csökken majd a szennyezett bányavíz kiáramlása.

Varga Tiborék helyszíni beszámolója szerint mindössze annyi történt, hogy egy sorompót emeltek a lezárt bányához vezető úton. A víz ugyanúgy szivárog a Sajóba, és továbbra is a megengedett határérték feletti mennyiségben kerül vas, cink, mangán, szulfát, kobalt, nikkel és arzén a vízbe – mondják. Azt is hozzátették, az elmúlt hónapban három vizsgálat is kimutatta, hogy a halak és a rákok több kilométeres szakaszon teljesen kihaltak, míg a folyó több tíz kilométeres szakaszán a halállomány egészségi állapota rendkívül leromlott, és az éhhalál vár rájuk, mivel a természetes táplálékuk teljes mértékben eltűnt a vízből.

– Az adott ökológiai katasztrófát megelőzhette volna a bezárt bánya tulajdonosainak felelősségteljes hozzáállása, a bányavíz elrendelt ellenőrzése, az illetékes hatóság gyors reakciója – mondták el friss videójukban, hozzátéve, az állatvilágot ért kár mára felbecsülhetetlen, és napról napra tovább növekszik. „Ahogy már márciusban is mondtuk, a helyzetet a szivárgó víz teljes szűrésével lehetne kezelni, de a felelősök becsukják a szemüket, miközben az európai halfajok védelme szempontjából is jelentős folyó nemes egyszerűséggel egy zagytározó lett. Ki fog ezen a folyón segíteni, ha még mindig csak a bányabalesetről beszélnek, és nem arról, hogyan lehetne újra életre kelteni a halott Sajót” – hangzik el a videóban.

A teljes videót alább tudják megnézni: