Trump akkora bajban van, hogy már nyilvánosan a QAnon-hívőknek udvarol

Trump akkora bajban van, hogy már nyilvánosan a QAnon-hívőknek udvarol

A Donald Trump volt elnök floridai házában tartott házkutatás során talált dokumentumok (Fotó: FBI/DOJ (Szövetségi Nyomozó Iroda/Amerikai Igazságügyi Minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus 31-én, kedden, úgy tűnik, végre Donald Trumpnál is megtörtént „A Nagy Felébredés” („The Great Awakening”), miután saját bejáratú facebookos médiafelületén, a Truth Social-on összesen 18 darab, 12 különböző felhasználótól származó, a QAnon-összeesküvéselmélet elemeit tartalmazó posztot osztott tovább.

Ezekről képernyőmentést a Media Matters for America összeesküvéselméletekkel és dezinformációkkal foglalkozó munkatársa, Alex Kaplan készített:

Mindez az után történt, hogy újabb részletek kerültek nyilvánosságra az augusztus eleji, Trump Mar-a-Lago-i otthonában történt házkutatásról. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium két munkatársa, egy ügyvéd és egy kémelhárítással foglalkozó szakember, összesen 36 oldalon keresztül részletezte, hogy miért volt erre szükség, és mellékeltek egy fényképet is, amelyen világosan látszik, hogy a Trump által magához vett iratok Titkos vagy Szigorúan Titkos besorolású dossziékban voltak – maga Trump azt állítja ezekről, hogy az egy beállított fotó volt.

Trump azt is állította, hogy ezeket az anyagokat ő, mint titokgazda, legálisan vehette magához, és hogy ő maga volt az, aki a titkosítást feloldotta. Nem tagadva, hogy hivatalban lévő elnökként ehhez joga lett volna, minden jel szerint hivatalosan mégsem oldotta fel a titkosítást, így viszont hivatali idejének lejárta után, egyszerű állampolgárként nem volt joga elnöki jogköröket gyakorolni, így ezen iratokat sem magánál tartani, sem azok titkosítását feloldani.

Trump – azzal, hogy a titkos illetve szigorúan titkos anyagokat magánál tartotta és azokat nem szolgáltatta vissza kérésre sem – gyakorlatilag megszegte az amerikai kémtevékenységről szóló törvényt (az Espionage Act-ot). Ezek az iratok – összesen 33 doboznyi, melyek között több mint száz titkosnak vagy szigorúan titkosnak volt megjelölve, és amelyeket augusztus 8-án találtak a Trump távollétében az otthonát jogerős bírósági végzéssel átkutató FBI-ügynökök és igazságügyi minisztériumi alkalmazottak – oly mértékben szigorúan titkosak voltak, hogy már ahhoz is pótlólagos engedélyt kellett kapniuk az ügynököknek, hogy azokat egyáltalán megnézhessék.

A Trumpra nézve terhelő 36 oldalas összefoglaló és kikerült fénykép után az exelnök úgy tűnik, „idegállapotba került”, és a legdurvább összeesküvés-elméleteket osztotta tovább saját Truth Social közösségi médiafelületén. Összesen 60 bejegyzést osztott tovább, ebből 18 volt olyan, amely a QAnon-hoz köthető.

Ezekben a posztokban Trump Joe Biden elnököt, Kamala Harris alelnököt, Merrick Garlandot, az Igazságügyi Minisztériumot vezető legfőbb ügyészt és az FBI-t támadja, sőt, ironikus módon magát a republikánus pártot is, amelynek színeiben elnök lett, és amelyik színeiben indulna a következő elnökválasztáson 2024-ben.

A továbbposztolt bejegyzésekben szó van arról, hogy Trump nyerte a 2020-as választást, és hogy közeleg A Nagy Vihar és A Nagy Felébredés (ezek a QAnon-konteó kulcsszavai, a QAnon-mozgalomról ebben a cikkben írtunk bővebben). A különböző QAnon-fórumok valósággal lázban égtek a megosztási roham után – állította szintén a Twitteren Ben Collins, az NBC News munkatársa. „Végre érzi a lépést”, írta egy QAnon-hívő a Vice magazin szerint. „Már csak annyi kéne, hogy tagadja meg az mRNS-vakcinákat, és a mennybe megy.”

Trump a megosztásait azzal zárta, hogy veje, Jared Kushner könyvét ajánlotta megvételre.