Újabb 108 halott Franciaországban, már 1122-en intenzív osztályon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban a koronavírus-járvány áldozatainak száma egy nap alatt 108-cal 372-re emelkedett, az előző napi szintén csaknem száz fős emelkedés után. A kórházban ápolt 4761 beteg közül több mint ezren vannak intenzív osztályokon – közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium.

„A fertőzöttek száma megduplázódott négy nap alatt” – hangsúlyozta Jérome Salomon, a tárca járványügyi felelőse, aki szerint a vírus terjedése gyorssá és intenzívvé vált. Egy nap alatt 91 új beteget kellett intenzív osztályra szállítani, ahol már 1122 fertőzöttet látnak el.

A járvány januári kezdete óta 10 955 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak, de Franciaországban ennél több embert tekintenek fertőzöttnek, függetlenül attól, hogy elvégezték-e náluk a tesztet. Eddig összesen 50 ezer embert teszteltek a francia egészségügyi szervek. A fertőzöttek átlag életkora hatvan év, s az elhunyt betegek hat százaléka hatvan év alatti volt.

Már több a halott Olaszországban, mint Kínában | Magyar Hang

Csütörtökön sem csitult a járvány Olaszországban: egy nap alatt több mint ötezer, egész pontosan 5322 új fertőzöttet regisztráltak, viszont szerdához képes ötvennel csökkent a halottak száma: az elmúlt 24 órában 425 ember hunyt el. Ezzel Olaszországban már többen haltak meg koronavírus-fertőzésben, mint Kínában: az európai országban 3405, a távol-keleten pedig eddig 3245 halálesetet regisztráltak.

Jérome Salomon megerősítette, hogy a járvány terjedésének megfékezésére elengedhetetlen, hogy mindenki betartsa a kedden életben lépett szigorú kijárási korlátozásokat. „Ha mindenki leszűkíti a kapcsolatait, sokkal kevesebb fertőzött lesz” – mondta. „Otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne legyen több halott és több súlyos eset” – tette hozzá.

A franciák kedd déltől csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.