Újabb vádat emeltek Donald Trump ellen

Újabb vádat emeltek Donald Trump ellen

Donald Trump 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Polaris Images Pool/Erin Scott)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb ügyben emeltek vádat Donald Trmp ellen kedden, ezúttal a 2020-as választási eredmény megdöntésére tett széles körű erőfeszítéseivel összefüggésben.

Négy vádpontban, többek között az Egyesült Államok megtévesztésére irányuló összeesküvéssel, tanuk befolyásolásával és az állampolgári jogok elleni összeesküvéssel vádolják. A vádemelés a 2021. január 6-i, a Capitoliumban történt zavargások körüli eseményekkel kapcsolatos vizsgálatot zárja le.

A vizsgálatot vezető Jack Smith különleges ügyész elmondta: A 2021. január 6-án nemzetünk fővárosát ért támadás példátlan támadás volt az amerikai demokrácia székhelye ellen. A vádiratban leírtak szerint ezt hazugságok táplálták – írja a BBC.

Trump a 2020-as választási csalással kapcsolatos vádjaival kapcsolatban az ügyészek azt mondták ki, hogy ezek az állítások hamisak voltak, és a vádlott tudta, hogy hamisak. A vádirat felsorolja azt a számos amerikai tisztviselőt és vezető Trump-kampánymunkást is, akik a vádirat szerint arról tájékoztatták a leköszönő elnököt, hogy vesztett, és hogy nincs bizonyíték a választási csalásra.

Trump a vádirat szerint Mike Pence alelnököt is próbálta meggyőzni, hogy késleltesse Biden január 6-i igazolását, illetve ahogy az erőszak elkezdődött, a vádlott és a bűnpártolók kihasználták a zavart és megduplázták erőfeszítéseiket, hogy hamis választási csalásra vonatkozó állításokat vessenek fel, és meggyőzzék a kongresszus tagjait, hogy ezen állítások alapján tovább késleltessék a választási eredmény jóváhagyását. Két másik ügyben már vádat emeltek ellene: titkos iratok nem megfelelő kezelésével , valamint a kampányban egy pornósztárnak kifizetett hallgatási pénz miatt. Ezzel ő lett az első volt elnök, aki ellen vádat emeltek az Egyesült Államokban. Donald Trumpnak csütörtökön, helyi idő szerint a délutáni órákban kell megjelennie Washingtonban a bíróságon, hogy hivatalosan ismertessék vele a vádakat.  

A 77 éves Trump, aki ismét indul az elnökválasztáson és a republikánus előválasztás toronymagas esélyese, tagadja a vétkességet. A közösségi médiában nevetségesnek nevezte az ügyet. Kampánycsapata közleménye szerint pedig „a Trump elnök és támogatói elleni üldözések törvénytelensége a harmincas évek náci Németországára, az egykori Szovjetunióra és más tekintélyelvű, diktatórikus rezsimekre emlékeztet. Ezek az Amerika-ellenes boszorkányüldözések meg fognak bukni”.

Georgia államban is vádemelés várható ellene, de több állam republikánusai ellen is nyomoznak, mert állítólag segítették Trumpot abban, hogy megakadályozza Biden hivatalba lépését. Michigan állam ügyészei vádat emeltek egy volt republikánus főügyészjelölt és egy másik Trump-támogató ellen, mert manipulálták a szavazógépeket, hogy bebizonyítsák, Trump a széles körű választási csalás miatt veszített.