Ukrajna nagy orosz offenzívára számít, az időpontját is sejtik

Ukrajna nagy orosz offenzívára számít, az időpontját is sejtik

Orosz katonák lőgyakorlaton a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én (Fotó: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyszabású offenzívát készít elő Oroszország, amelyet február 24-re, a támadás évfordulójára időzíthet – figyelmeztetett az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov. Szerinte Moszkva több ezer katonát gyűjtött össze, és „megpróbálhat valamit” az invázió első évfordulója alkalmából. Becslése szerint Putyin mintegy 500 000 katonát mozgósított a lehetséges offenzívára. „Hivatalosan 300 000 főt jelentettek be, de amikor látjuk a csapatokat a határokon, a mi felméréseink szerint sokkal többről van szó" – mondta a francia BFM-nek, melyet a BBC idézett.

Reznyikov szerint az ukrán parancsnokok a várt orosz előrenyomulás előtt „stabilizálni fogják a frontot és felkészülnek az ellentámadásra”. „Hiszek abban, hogy 2023 a katonai győzelem éve lehet” – mondta, hozzátéve, hogy az ukrán erők „nem veszíthetik el a kezdeményezést”, amelyet az elmúlt hónapokban elértek.

A védelmi miniszter egyébként Franciaországban járt, hogy elérje további MG-200-as légvédelmi radarok beszerzését, amelyek – mint mondta – „jelentősen növelik a fegyveres erők képességét a légi célok, köztük a rakéták, valamint a különböző típusú drónok észlelésére”. Az ukrán hírszerzés állításai szerint Putyin elnök utasította erőit, hogy még a tavasz vége előtt foglalják el a Donbászt. Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) is azt közölte nemrégiben, hogy Moszkva „döntő akcióra” és „nagy offenzívára” készülhet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn azonban arra figyelmeztetett, hogy semmi jel nem utal arra, hogy Putyin katonai céljait Ukrajna keleti régióinak elfoglalására korlátozta volna. „Semmi jelét nem láttuk annak, hogy Putyin elnök megváltoztatta volna az invázió általános célját, vagyis azt, hogy ellenőrizze a szomszédját, hogy ellenőrizze Ukrajnát. Tehát amíg ez a helyzet, addig hosszú távra kell felkészülnünk" – mondta. 

Szerda este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus frontvonalán kialakult helyzet próbára teszi erőiket. „A fronton bizonyos fokozódás tapasztalható a megszállók támadó akcióiban – mondta. – A helyzet egyre súlyosabbá válik.” 

Közben három ember meghalt egy Kramatorszk város elleni támadásban, nyolcan pedig megsebesültek, miután egy orosz rakéta csapódott be egy lakóházba – közölte a tartományi kormányzó. A halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, ahogy a mentők átfésülik a roncsokat. „Az orosz terrorizmust csak úgy lehet megállítani, ha legyőzzük” – írta Zelenszkij a közösségi médiában a támadásról. „Tankokkal. Vadászgépekkel. Nagy hatótávolságú rakétákkal.”