Ukrán ombudsman szerint joggal lőtték le az orosz katonákat

Ukrán ombudsman szerint joggal lőtték le az orosz katonákat

Ukrajnai háború - ukrán zászló egy harkivi iskola romjain (Fotó: Marienko Andrii / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz katonák megadást színleltek, majd tüzet nyitottak az ukrán katonákra, ezzel háborús bűncselekményt követek el – jelentette ki Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az ombudsman arra reagált, hogy orosz tisztségviselők pénteken videofelvételekre hivatkozva azt állították, hogy ukrán katonák több mint tíz, foglyul ejtett és földre fektetett, fegyvertelen orosz katonát lőttek főbe szándékosan, és kilátásba helyezték, hogy emiatt nemzetközi szervezetekhez fordulnak – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

– Ebben az esetben az orosz katonák nem tekinthetők hadifoglyoknak, hanem harcoló félnek. A tűz viszonzása nem háborús bűn. Ellenkezőleg, meg kell büntetni azokat, akik a nemzetközi jog nyújtotta védelmet arra akarják felhasználni, hogy gyilkoljanak. Az orosz katonák Ukrajna területén történő halálának egyetlen oka az Oroszoroszág bűnös politikája, amely indokolatlan népirtó háborút indított az ukrán nép ellen – fogalmazott bejegyzésében az MTI által is idézett emberi jogi biztos.