Ukrán tulajdont államosítanak a Krímben az oroszok

Ukrán tulajdont államosítanak a Krímben az oroszok

Orosz páncélozott járművekből álló konvoj halad egy autópályán az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigeten 2022. január 18-án (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról határozott pénteken az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben törvénytelenül elcsatolt Krím-félsziget államtanácsa. A listán mintegy félezer tétel szerepel.

Az érintettek között van Szerhij Taruta, Ihor Kolomojszkij, Rinat Ahmetov, valamint Arszenyij Jacenyuk üzletemberek, továbbá 12 ukrán bank és a Dinamo Kijev focicsapat is.

Az államosítás vállalkozásokra, bankokra, a turisztikai és sportinfrastruktúra létesítményeire, emellett az Oroszország szerint ellenséges államok kintlévőségeire is kiterjed. Az államosított vállalatok folytatják tevékenységüket.

Szergej Akszjonov, a Krím Kreml által kihelyezett vezetője közölte, hogy az államosított vagyon eladásából befolyó összeget a „különleges hadműveletben” résztvevők támogatására fordítják majd.

(MTI)