Uniós képviselőcsoportjának elege lett az AfD botrányaiból

Uniós képviselőcsoportjának elege lett az AfD botrányaiból

Maximilian Krah, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt EP-listavezetője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2024. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport európai parlamenti frakciója csütörtökön, rendkívüli ülés keretében kizárta soraiból az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német párt valamennyi – kilenc – képviselőjét.

A képviselőcsoport közleménye szerint a döntés azután született, hogy az ID vezető képviselőinek a nap folyamán korábban küldött levelében a pártcsoport elnöke, Marco Zanni az AfD képviselőinek kizárását kezdeményezte azon „incidenssorozatra” tekintettel, amelyben – mint írta – Maximilian Krah EP-képviselő és így a csoport német delegációja érintett. Hangsúlyozta: ezek az incidensek sértik a képviselőcsoport egységét és hírnevét. Az incidensek indokolják, hogy a pártcsoport azonnali hatállyal szüntesse meg a német delegáció képviselőinek tagságát – írta levelében a pártcsoport vezetője.

Az X közösségi oldalon a pártcsoport azt írta: „az ID képviselőcsoport nem akarja, hogy kapcsolatba hozzák azokkal az incidensekkel, amelyekben Maximilian Krah, az AfD európai választási listájának vezetője szerepel”. Az ID európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöksége úgy határozott, hogy az AfD-t azonnali hatállyal kizárja soraiból. Az AfD nem tagja az ID-nak – közölték.

Az AfD EP-választási listavezetője, Maximilian Krah esetében felvetődött a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől, majd letartóztatták uniós parlamenti asszisztensét azzal a váddal, hogy kínai kém volt, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából. Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mert őt tanúként kezelik az ügyben. Krah továbbá a La Repubblica című olasz napilapnak azt nyilatkozta: a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. A német párt ezek után eltiltotta minden nyilvános megjelenéstől és kampányeseménytől a listavezetőt. Az AfD EP-listájának második helyén szereplő Petr Bystronnal szemben pedig május közepén indított vizsgálatot a müncheni főügyészség vesztegetés és pénzmosás gyanújával.

Az AfD közleményében azt írta, hogy tudomásul veszik az ID döntését, de optimisták a közelgő európai parlamenti választást illetően. „Bízunk benne, hogy az új törvényhozási időszakban továbbra is megbízható partnerek állnak majd mellettünk” – tették hozzá.