Útlevélben verjük a románokat, de globálisan a japánok a legjobbak

Útlevélben verjük a románokat, de globálisan a japánok a legjobbak

(Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Japán, Szingapúr és Dél-Korea útleveleivel lehet a legtöbb országba beutazni vízum nélkül, de a magyar okmányok is előkelő helyen vannak a Henley&Partners listáján.

Japán állampolgárai rendelkeznek a világ legerősebb útlevelével: a szigetország úti okmányával rendelkezők 190 országba látogathatnak el anélkül, hogy előzetesen vízumot kelljen kérniük. Szingapúr és Dél Korea útleveleivel 189 országba, míg francia és a német papírokkal 188 országba léphetünk be külön jóváhagyás nélkül. Magyarország – már ami útlevele elfogadottságát illeti – 14. helyezett (a holtversenyekkel is számolva 28 ország előzi meg), 180 szabadon látogatható országgal.

A The Henley&Partners globális tanácsadó cég arra szakosodott, hogy ügyfeleinek tartózkodási engedélyt és állampolgárságot szerezzen a kívánt országban. Harminc irodája van világszerte, szakértői pontosan követik, hogy bizonyos útlevelek mennyit érnek, vagyis hány országba utazhatunk velük szabadon, vízum igénylése nélkül. A Visa Restriction Index évente többször is frissül, és általa jól nyomon követhető a világpolitika állása: ha valahol konfliktus tör ki, és menekültáradat várható, annak az országnak az állampolgáraival szemben egyre többen bevezetik a vízumkényszert, így a listán lejjebb csúszik az útlevelének értéke.

Szomszédaink közül csak Ausztria áll előttünk, a hatodik helyen, 185 országgal, Szlovákia és Szlovénia állampolgáraival pedig holtversenyben vagyunk. A románok irigykedhetnek a magyarokra, ők ugyanis tizenegy országgal kevesebb helyre utazhatnak szabadon, de ezek közül minden bizonnyal az amerikai vízummentességünket irigylik a legjobban.

Bár az orosz turisták ideiglenesen vízummentességet kaptak Tajvantól, az útlevelük gyengült: a tavalyi 46. helyről a 48.-ra estek vissza. A legjobban az Egyesül Arab Emirátusok lakói jártak: 2006-óta az útlevelük negyven helyet ugrott a listán, most a huszonkettedikek. Az öböl-menti országok körében az övék a legértékesebb úti okmány. Érdekes, hogy az amerikai és a brit személyi dokumentumok értéke évek óta csökken – utóbbi minden bizonnyal a tervezett brexit miatt. Persze szó nincs arról, hogy nem érne sokat egy amerikai vagy brit útlevél – ők ketten több más országgal közösen hatodikok a listán. 

Az utolsó helyen továbbra is Irak és Afganisztán áll: alig harminc országba utazhat a birtokosa vízum nélkül. Az észak-koreai útlevél meglepő módon csak a tizenötödik a fordított listán, magyarán szép számmal vannak nála gyengébb okmányok is – az már kérdés, hogy a remetekirályságban nem osztogatják az útlevelet bárkinek, így tulajdonképpen csak elméleti lehetőség, hogy 42 országba lehet(ne) utazni vele.