Vádat emelt az ügyészség Orbán Viktor bosznai szerb szövetségesével szemben

Vádat emelt az ügyészség Orbán Viktor bosznai szerb szövetségesével szemben

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfőt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vádat emelt Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség pénteken, mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit – jelentette az MTI. A beszámolók szerint az ügyészség emellett vádat emelt Milos Lukic, a boszniai Szerb Köztársaság hivatalos közlönyének megbízott igazgatója ellen is, mert egyetértett abban, hogy ne jelenjenek meg a főképviselő jogi aktusai a közlönyben, így azok nem léphetnek érvénybe.

Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Ennek értelmében az ország két részből áll, a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. A nemzetközi közösség főképviselőjének intézményét is ekkor hozták létre: a megbízottnak joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni. Emellé 1999-ben létrejött egy harmadik egy különleges jogállású terület, Brckói-körzet néven.

A boszniai szerbek azonban már Christian Schmidt 2021-es kinevezésekor is azt mondták, hogy nem fogadják el a kinevezését, mert azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá, ahogyan az az elődei esetében történt.

A vádat a szövetségi ügyészség a büntető törvénykönyv azon pontja alapján emelte, amely szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a hivatalos személy, aki nem tartja be, nem hajtja végre vagy akadályozza a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit, emellett pedig eltiltják a hivatali tevékenységeitől is. A büntető törvénykönyv vonatkozó pontját éppen Christian Schmidt módosította a közelmúltban, a döntés hátterében pedig éppen a boszniai szerb politikusok kijelentései és lépései álltak.

Az Orbán Viktor magyar kormányfővel jó viszonyt ápoló Milorad Dodik az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia.