Vajon sikerült-e már kihevernie Németországnak a kettészakítás okozta sebeket?

Vajon sikerült-e már kihevernie Németországnak a kettészakítás okozta sebeket?

Ikonikussá vált festmény a két Berlin határáról. 1989. november 9-én áttörték a falat, 1990. október 3-án újraegyesült Németország (Fotó: Reuters/Denis Prezat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A berlini fal, valamint Németország belső határa évtizedekig választott el egymástól családokat, tett tönkre életeket, és okozott hosszú távú, beláthatatlan következményeket politikai és gazdasági téren is. Október 3-án az újraegyesítés harmincadik évfordulóját ünnepli az ország, de vajon sikerült-e már kihevernie a kettészakítás okozta sebeket? Ezt a témát Járja körül a Magyar Hang október 2-i számában megjelent Németország 30 tematikus melléklet! Keresse az újságárusoknál!

Remélem, pálinkát is hozott – mondja Günter Klempin, amikor egy csokor virággal a kezemben állok a kilencvenes éveikben járó házaspár előtt egy berlini társasház lépcsőházában. „Ha tudtam volna, hogy szeretik...” – válaszolok, és miközben lefő a kávé, máris előkerülnek a fényképek a magyarországi nyaralásokról, a hajdúszoboszlói élményfürdőről, a tokaji borkostolókról és a szatmári pálinkafőzdékről.

A képek többsége már a rendszerváltás után készült. „Sajnos az újraegyesítés előtti fotókat nem találtam meg, pedig Magyarországon volt az első közös nyaralásunk a húgommal. Az első és utolsó addig, amíg a fal elválasztott bennünket egymástól.” A mondatot hosszú csönd követi. Günter Klempin és húga, Elvira 1961-ben, amikor augusztus 13-án felhúzták a berlini falat, hirtelen a két ellentétes oldalon találták magukat. Akkor még nem sejtették, mit jelent ez számukra.

(...)

„Sosem felejtem el. Augusztus 13-a egy vasárnap volt. Barátok jöttek át reggelizni, akik meglepődve mesélték, hogy reggeli előtt még kajakozni akartak menni egy kelet-berlini csónakházba, de nem engedték át őket. Mi így értesültünk arról, hogy lezárják a határokat.” Günter és felesége akkor kimentek a közeli Wollankstraßéhoz, és órákig nézték tehetetlenül, ahogy a katonák építik a falat.

(...)

Diseri Dóra teljes berlini riportját keresse a Magyar Hang október 2-án megjelent idei 40. számában. A német újraegyesítés 30. évfordulójára készített tematikus mellékletünkben olvashatják Prőhle Gergely és Sausic Attila esszéjét, egy interjút Gert Pickel politológussal a máig tartó megosztottságról, populizmusról és a nosztalgiázó pártfunkcionáriusokról, valamint felelevenítjük egy fél évszázaddal ezelőtti drámai menekülés történetét az NDK-ból.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/40. számban? Itt megnézheti!