Vége a kötelező karanténnak Franciaországban

Vége a kötelező karanténnak Franciaországban

Koronavírus teszt (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február elsejétől lazítottak a koronavírussal kapcsolatos egyes intézkedéseken Franciaországban. A változásokról a Le Point számolt be. A legjelentősebb ezek közül, hogy most már nem kötelező karanténba vonulniuk a pozitív teszttel rendelkezőknek. Az Egészségügyi Főigazgatóság (DGS) viszont, más akut légúti fertőzésekhez hasonlóan, itt is javasolja, hogy a fertőzöttek igyekezzenek kerülni az érintkezést a veszélyeztetettebb csoportok tagjaival.

A kontaktkutatásnak szintén vége, innentől nem vizsgálják, a fertőzött ember kivel került a megelőző napokban-hetekben kapcsolatba. Továbbá a munkahelyeken sem fogják hazaküldeni a fertőzötteket és kontaktszemélyeiket. Eddig a betegbiztosítási rendszerben követték nyomon a koronavírus miatt otthon maradókat, illetve a velük korábban érintkezésbe lépőket. Ettől még persze továbbra is lehetséges lesz orvosi javaslatra betegszabadságot kérni, ha a tünetek akadályozzák a fertőzöttet a munkavégzésben. Az úgynevezett SI-DEP platform, ahol a tesztelésekre vonatkozó adatokat gyűjtötték 2020 közepe óta, június 30-áig marad fenn. Az eredmények megosztása viszont már addig sem lesz rendszerszerű, az a bekerülők előzetes hozzájárulásán múlik majd.

A DGS szerint a járvány kedvező alakulása indokolja a meghozott lépéseket. Naponta átlagosan már csak 4400 fertőzöttet azonosítanak, hét nap alatt százezer lakosra 46 eset jutott. Bár a tesztelések száma jelentősen csökkent az elmúlt hetekben, de ettől még egyértelmű, hogy a fertőzés már nem terjed annyira, mint korábban. Az említett hét napos átlagra 2021 októbere óta nem volt példa. Intenzív osztályon már csupán 886 covid-fertőzött fekszik. Az egészségügyi szolgálatok innentől az új típusú koronavírust hasonlóan kezelik majd, mint az influenzát és a kislégutak gyulladásával járó bronchiolitis-t.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.