Vlagyimir Putyin: A háborúért a Nyugat a felelős

Vlagyimir Putyin: A háborúért a Nyugat a felelős

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Moszkva központjában lévő Gosztyin Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én (Fotó: AFP via Europress/Sergei Karpukhin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nyugatot tette felelősség a majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt Ukrajna ellen indított háború miatt Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök – a BBC és a Guardian tudósítása szerint – arról beszélt, hogy Oroszország megpróbálta békés eszközökkel megoldani a helyzetet Donbászban, de a Nyugat hazudott arról, hogy ők is békét akarnának. Azt állította, hogy Kijev biológiai és nukleáris fegyvereket akart begyűjteni és az oroszok háta mögött már elkészítettek egy forgatókönyvet, a Nyugat pedig globális szembenállássá akarja alakítani az ukrajnai helyi konfliktust. Azt mondta, hogy a Nyugat kezdte a háborút, Oroszország csak erő alkalmazott, hogy megállítsa azt.

Arról is beszélt, hogy Ukrajna arra várt, hogy Oroszország a segítségére siet, még ha ezt az ukrán kormány nem is ismeri el.

Vlagyimir Putyin köszönetet mondott a harcokban résztvevőknek, és bejelentett egy kormányzati alapot, amelyek az érintettek családjait fogják segíteni. Köszöntötte egyúttal azon négy ukrán megye lakosait – Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja –, ahol egy a Nyugat által el nem ismert népszavazáson az Oroszországhoz csatlakozásukról döntöttek.

Az orosz elnök beszélt a szankciókról is, azok szerinte nem értek el sikert, sőt, a kezdeményezői saját magukat büntetik. Az áremelkedéseket, gyárak bezárását, az energiaszektor összeomlását hozta példaként és azt, hogy ezért az oroszokat teszik felelőssé. Ezzel szemben náluk – mint állította – nem esett vissza a GDP olyan arányban, mint amire mások számítottak. Mint mondta, Oroszországnak fejlesztenie kell a fekete- és az azovi-tengeri kikötőit, illetve Szibéria fejlesztésére, valamint a transzszibériai és a Bajkál-Amur-vasútvonal kapacitásának növelésére szólított fel. Helyi beruházásokra biztatta az orosz üzletembereket, akiknek állami támogatást ígért.

Beszélt arról is, hogy Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok viszonya megromlott, és ez az USA miatt történt. A BBC beszámolója alapján bejelentette, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati fegyverzetcsökkentési megállapodásban. Egyúttal jelezte, hogy Oroszországnak készen kell állnia a nukleáris fegyverek tesztelésére, ha azt megteszi előbb az Egyesült Államok is. A Guardian szerint azt azonban kizárta, hogy Oroszország mérje az első nukleáris csapást.

Beszédét azzal zárta: „mi mindannyian ugyanaz az ország vagyunk, egy egyesült nép. Magabiztosak vagyunk és biztosak az erőnkben”. – Az igazság a mi oldalunkon van – tette hozzá.

Címkék: Vlagyimir Putyin