Washington Post: már novemberben figyelmeztették a NATO-országokat az orosz invázióra

Washington Post: már novemberben figyelmeztették a NATO-országokat az orosz invázióra

Ukrajna olaszországi nagykövetsége által közreadott kép egy meg nem nevezett ukrán helyszínen lévő katonai létesítmény maradványairól egy állítólagos orosz támadás után 2022. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrajna olaszországi nagykövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már tavaly novemberben tudhatták a NATO-országok kormányai, így a magyar is, hogy Oroszország meg akarja támadni Ukrajnát – derül ki a Washington Post szerdai cikkéből, melyet a 444.hu idézett.

A lap részletes leírását adta egy nem nyilvános brüsszeli találkozónak, ahol Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője a NATO-tagok nagykövetei előtt ismertette a Kreml szándékait. Az amerikai hírszerzésnek addigra már nagyon pontos – és később beigazolódott – értesülései voltak az orosz tervekről műholdképek, lehallgatások és ügynöki jelentések alapján. A konkrét titkosszolgálati anyagok közül is megosztott valamennyit Haines, de biztonsági okokból nem ment bele részletekbe. A brit küldött, aki támaszkodhatott saját hírszerzése jelentéseire, felállt, és indulatosan közölte, hogy amit az amerikaiak mondanak, az igaz.

A Washington Post szerint számos nyugat-európai ország úgy vélekedett, őrültség lenne Putyin részéről, ha lerohanná Ukrajnát, ezért ez nem is fog megtörténni, a csapatösszevonások az ukrán határnál a nyomásgyakorlás diplomáciai eszközei. A kelet-európai tagországok közül többen azt gondolták, hogy Putyin támadni fog ugyan, de csak visszafogott mértékben, „kiharap egy újabb szeletet az ukrán almából”. A britek és a balti államok viszont elhitték a totális invázióról szóló értesüléseket.

 

Címkék: NATO, ukrajnai háború