WHO-főigazgató: Elkerülhetetlenek a megfertőződések az olimpián, de nem ez a lényeg

WHO-főigazgató: Elkerülhetetlenek a megfertőződések az olimpián, de nem ez a lényeg

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója (Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tokiói olimpiát nem lehet a koronavírusos esetszámok alapján megítélni, a megfertőződések ugyanis kiküszöbölhetetlen kockázatot jelentenek – mondta a WHO vezetője a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak szerdán a Japan Today szerint.

A Telex által is idézett cikkben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arról beszélt, hogy a járványkezelés sikeressége sokkal inkább azon múlik a játékok alatt, hogy mennyire sikerül a fertőzötteket a lehető leggyorsabban azonosítani, elkülöníteni, kezelni, és hogy mennyire sikerül a lehető leghamarabb megfékezni minden ilyen esetben a vírus tovább terjedését.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a tokiói olimpiai faluban már hat nappal a pénteki nyitóünnepség előtt felütötte a fejét a vírus, a szervezők összegzése alapján vasárnap az olimpián közreműködő vagy részt vevő személyek közül 10-nek lett pozitív a tesztje.

Bár a koronavírus miatt tavalyról 2021-re halasztott tokiói olimpia nyitóünnepsége csak pénteken lesz, szerdán már olimpiai softball meccset játszottak, amikor a WHO vezetője a NOB előtt beszélt. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint az életben sosem lehet nullára csökkenteni a kockázatot, de Japán „bátorságot ad az egész világnak”.

A WHO vezetője ezen kívül arra igyekezett felhívni a világ figyelmét, hogy az oltásokat igazságosabban kellene elosztani világszineten, eddig ugyanis a vakcinák 75 százalékát mindössze 10 országban adták be. Ezt borzalmas igazságtalanságnak nevezte és azt mondta: „A járvány egy teszt és a világ bukásra áll. Mielőtt augusztus 8-án Tokióban kialudna az olimpiai láng, 100 ezer ember fog meghalni a Covid-19 miatt.”