WHO-főtitkár: az emlékeztető oltások immorálisak, le kell őket állítani

WHO-főtitkár: az emlékeztető oltások immorálisak, le kell őket állítani

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója (Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főtitkára a CNN-nek nyilatkozva fejtette ki azon, többször is hangoztatott véleményét, miszerint a nyugati világban már javában zajló emlékeztető (harmadik) oltási kampány „immorális, nem igazságos és ezért le kell állítani”.

Nem magával a vakcinával van a probléma Ghebreyesus szerint, hanem azzal, hogy miközben a gazdag országok már újra oltják az egyébként is beoltott polgáraikat, addig a harmadik világban élő milliárdok nem is remélhetik, hogy a közeljövőben jutni fog nekik oltóanyag.

„Az emlékeztetőoltások beadása a lehető legrosszabb, amit tehetünk a globális közösséggel. Igazságtalan és indokolatlan, hiszen nem fogjuk tudni megállítani a pandémiát, ha nem veszünk tudomást egy egész kontinensről. E kontinensnek (Afrikának) pedig nincsenek gyártási kapacitásai” – mondta Ghebreyesus.

A WHO hivatalosan csak az immunhiányos embereknek javasolja a harmadik oltást, és határozottan ellenzi az emlékeztetőoltások kampányszerű beadását, míg a világ nagy része nem kapta meg az első dózisokat.

A világ Afrikán kívüli része már 50 százalékban megkapta az első oltást, de Afrikában ez az arány mindössze hét százalékos. Az amerikai FDA és az európai EMA javasolja az ismétlőoltásokat, mivel a vakcinák hatásossága nagyjából fél év után jelentősen csökken.