Zelenszkij: Az egész európai projekt Oroszország célpontja

Zelenszkij: Az egész európai projekt Oroszország célpontja

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott, videófelvételről készült képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 21-én (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét olajembargót követelt Oroszországgal szemben szombat esti videóüzenetében, írja az MTI. „Azonnal cselekedni kell, ha egy zsarnokság agressziót indít minden ellen, amin az európai béke nyugszik”– hangsúlyozta az ukrán elnök. Mint mondta, az olajembargónak kell lennie a „teljes civilizált világ” első lépésének.

„Oroszország azt meg fogja érezni. Akkor indokolt lesz számukra, hogy a békét keressék és véget vessenek az értelmetlen erőszaknak” – jelentette ki Zelenszkij. Úgy vélekedett, hogy a demokratikus világ határozottan lemondhat az orosz olajról.

Mint fogalmazott, „a háborúellenes koalíció” világos célja gyorsan véget vetni a háborúnak. „Ezért nem csak erkölcsi kötelessége az európai erőknek és a demokratikus államoknak, hogy támogassák Ukrajna béke iránti vágyát” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök ismételten azt hangoztatta, hogy az orosz agresszió nem fog Ukrajnára korlátozódni. „Az egész európai projekt Oroszország célpontja” – fogalmazott.

Zelenszkij kiemelte, hogy hazája már 45. napja védekezik az orosz agresszióval szemben. „Gondolták-e Moszkvában, hogy az invázióük követő 45. napon ez lesz? Nem, még elképzelni sem tudták. Mi azonban megvalósítottuk”.

Eközben szombaton, egy nemzetközi gyűjtőakció keretében 10,1 milliárd euró (3810,5 milliárd forint) gyűlt össze az orosz hadsereg által lerohant Ukrajna megsegítésére – közölte Varsóban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Unió, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és a Global Citizen nemzetközi szervezet által szervezett Stand Up for Ukraine (Állj ki Ukrajna mellett) elnevezésű kampány keretében az otthonaikat elhagyni kényszerülő ukránok számára gyűjtöttek adományokat.

Számos művész, köztük Elton John, Alanis Morrissette, Billie Eilish, Annie Lennox és Chris Rock csatlakozott a kampányhoz a világ vezetőinek oldalán, akik országuk nevében vállalták, hogy több milliárd dollárt mozgósítanak.

A varsói eseményre Orbán Viktor is bejelentkezett egy videóüzenettel: ebben arról beszélt, hogy már több mint 570 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából, és megemlítette, hogy az állam hogyan segít nekik. – Rajtuk folyamatosan segítünk, nekik minden ellátást megadunk: szállást, élelmiszert, ingyenes utazási lehetőséget és egészségügyi ellátást is – mondta.

Orbán Viktor bejelentkezése itt tekinthető meg