Zelenszkij: nukleáris katasztrófával fenyeget a zaporizzsjai atomerőmű orosz megszállása

Zelenszkij: nukleáris katasztrófával fenyeget a zaporizzsjai atomerőmű orosz megszállása

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. február 25-én (Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden további perc, ameddig az orosz hadsereg megszállva tartja a zaporizzsjai atomerőművet, nukleáris katasztrófával fenyeget – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjszakai videoüzenetében.

Az államfő sürgette, hogy a nukleáris létesítmény kerüljön vissza ukrán ellenőrzés alá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) pedig biztosítani kell a bejutást az atomerőműbe.

Zelenszkij szerint az erőmű csütörtöki leállása nukleáris balesethez vezethetett volna, ha az létesítmény automatikus rendszere nem működött volna, és a személyzet nem cselekedett volna megfelelően. Hangsúlyozta: nyomást kell gyakorolni az orosz megszállókra, hogy hagyják el az atomerőművet.

Hozzáfűzte, hogy a NAÜ-nek és más nemzetközi szervezeteknek ilyen esetekben gyorsan kellene reagálniuk, hiszen az orosz hadsereg jelenléte az atomerőműben „minden percben globális nukleáris katasztrófával fenyeget”. Egyúttal fogadkozott, hogy Ukrajna vezetése mindent megtesz a „vészforgatókönyv” elkerülése érdekében.

Közben az Ukrenergo állami energiaszolgáltató vállalat pénteken közölte, hogy szakemberei újra üzembe helyezték az orosz lövedékek által megrongált két fő vezetéket, amely az atomerőmű saját villamosáram-igényét elégíti ki.

„Ennek köszönhetően az atomerőműben lévő kiégett fűtőelem-tároló és más fontos létesítmények stabil áramellátása és biztonságos működése garantált” – áll a jelentésben. A vállalat hozzátette, hogy a közeljövőben várhatóan befejezik egy másik fővezeték helyreállítását is, ami javítani fogja az erőmű biztonságát.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat nem sokkal később kiadott közleményében tudatta, hogy a csütörtökön teljesen leállt zaporizzsjai atomerőmű ismét termel áramot, egyik blokkját ugyanis már rácsatlakoztatták a hálózatra.

Ezenkívül az atomerőmű melletti városnak, Enerhodarnak a polgármestere és az orosz megszálló hatóságok is beszámoltak arról, hogy erdőtüzek keletkeztek a nukleáris létesítmény környékén.

(MTI)