Zelenszkij váratlanul Beregszászra látogatott

Zelenszkij váratlanul Beregszászra látogatott

Volodimir Zelenszkij Kárpátalján (Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egész napos munkalátogatáson vett részt szerdán Volodimir Zelenszkij Kárpátalján, amiről nemzetbiztonsági okokból nem tájékoztatták előre a nyilvánosságot és a sajtó sem vehetett részt rajta. Lapunk forrása részletesen beszámolt arról, miről beszélt az ukrán elnök a helyi magyar vezetőkkel. Orbán Viktor is szóba került.

Volodimir Zelenszkij szerdai kárpátaljai látogatásának jelentőségét mutatja, hogy az elnök mellett a miniszterelnök és a külügyminiszter is tiszteletét tette a programokon. Mint lapunk megtudta, Zelenszkij az ukrán külföldi diplomáciai képviseletek vezetőivel tárgyalt, amelyen az elkövetkezendő időszak feladatait vitatták meg. – Egy hónap múlva új politikai szezon kezdődik a partnerországokban. Ennek ugyanolyan ukránbarátnak kell lennie, mint az előző politikai évadban. Van időnk felkészülni. Döntésekre van szükségünk Ukrajna érdekében. Győzelmekre van szüksége Ukrajnának – a harctéren és a nemzetközi kapcsolatokban egyaránt. Erről beszéltünk ma az ukrán nagykövetekkel tartott találkozón. Az ukrán diplomácia minden lépésének meg kell erősítenie hazánkat, és győzelmet kell hoznia Ukrajna számára. Győzelmet, ami a mi győzelmünket jelenti ebben az államunk szabadságáért és függetlenségéért vívott háborúban – mondta az elnök.

Emellett az ukrán elnök a kárpátaljai megyei közigazgatás vezetőivel is találkozott, akikkel értékelték az eddigi eredményeket. Az elnök felszólalásában kifejtette, hogy Kárpátalját a térség motorjává szeretnék tenni, így a közeljövőben számos jelentős fejlesztésre is sor kerül.

Zelenszkij látogatásának legérdekesebb része azonban kétségtelenül az volt, hogy az ukrán elnök a kora esti órákban a beregszászi Kossuth Lajos Líceumba is ellátogatott, ahol a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel és egyházi vezetőkkel találkozott. Forrásunk szerint Zelenszkij itt röviden felvázolta Ukrajna győzelemre való törekvéseit, majd megköszönte a magyar közösség, illetve magyar katonáknak a háborúban való példás kiállását, akik közül többeket ki is tüntetett. Mindezek után számos hozzászólás hangzott el a meghívottak részéről, akik jelezték, hogy a magyar közösség teljes mellszélességgel kiáll az ukrán szabadságküzdelmek mellett.

Forrásunk elmondása szerint a megbeszélésen felmerültek olyan kérdések is, amelyek a magyar közösség mindennapjaival kapcsolatosak, így szóba került az oktatási és a nyelvtörvény is. Az elnök jelezte, hogy Ukrajna európai integrációjára készülve egy új nemzeti stratégián dolgoznak, amelynek munkálataiba a kisebbségek képviselőit is bevonják majd.

Az ukrán-magyar kapcsolatok alakulására reagálva Zelenszkij jelezte, hogy számos fórumon találkozott már Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akinek felvetette, hogy a két ország közötti vitás kérdéseket jó lenne kétoldalú megbeszélések keretében valamilyen módon tisztázni. Sőt, Zelenszkij még azt is felvetette, hogy a magyar miniszterelnökkel erről akár Kárpátalján is tárgyalna, azonban erre a felvetésére még nem kapott választ, ám reméli, hogy ez a közeljövőben változni fog.

Az elnök emellett kitért az Ukrajna területén áthaladó kőolajvezetékre is, aminek a védelmét Ukrajna szavatolja légvédelmi eszközökkel. Az elnök szerint ezekre a fegyverekre máshol is nagy szükség lenne, azonban ezeket mégsem akarják másutt használni. Zelenszkij emellett hangsúlyozta, hogy Magyarországnak meg kellene értenie, hogy sokkal fontosabb a közvetlen szomszéddal való jó kapcsolat, mint egy távolabbival.