A Variety felvetette, hogy az amerikai stúdiók bojkottálhatnák Magyarországot

A Variety felvetette, hogy az amerikai stúdiók bojkottálhatnák Magyarországot

Jelenet a Dűne című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A meleg közösségeket a pedofíliával összemosó törvény elfogadása miatt még az is megtörténhet, hogy a nagy amerikai stúdiók bojkottálják majd Magyarországot – vetette fel cikkében a Variety. Ez esetben az ország számos nagy nemzetközi forgatás lehetőségétől eshet el, ami egyszerre jelentene komoly anyagi- és presztízsveszteséget. Az amerikai lap felidézte az RTL Klub homofóbiát elítélő közleményét, megjegyezve, hogy a törvény hatására csak késő este lehetne olyanokat vetíteni, mint a Modern család vagy a Jóbarátok.

Az elmúlt években olyan szuperprodukciókat forgattak Magyarországon, mint a legendary Pictures-höz tartozó Dűne, a Sony-féle The Nightingale vagy az Amazon által gyártott Birds of Paradise. A 2019-es évben 565,6 millió dollárt költöttek el hasonló magyarországi forgatásokra.

A Disney 2016-ban már fenyegette bojkottal Georgia államot egy melegellenes törvény miatt. Amikor pedig az abortusszal szemben hoztak jogszabályt, csatlakoztak hozzá olyan stúdiók, mint a Netflix, a WarnerMedia vagy az Amazon. A Netflix az Outer Banks című sorozatot vitte el Észak-Karolinából, amikor ott a melegek ellen fogadtak el jogszabályt.

A Variety kereste a Warner Bros.-t tulajdonló WarnerMediát, ami egyelőre annyit közölt, hogy nem fogadják el a homofóbiát, az előítéletességet és a diszkriminációt. A Netflix szintén nem kívánta kommentálni az elfogadott törvényt. Tavaly a cég lemondta a török If Only gyártását, miután a kormány cenzúrázni kívánt egy abban szereplő meleg karaktert.

Káel Csaba filmügyi biztos a Variety-nek azt állította, a törvény a gyerekvédelmi rendszert erősíteni, egyben reményét fejezte ki, hogy a filmes piacon nem lesz tapasztalható visszaesés. Kifejtette, Magyarországon rengeteg jó szakember dolgozik, továbbá nagyszerű helyszínek és nagylelkű adórendszer csalogatja a külföldi filmeseket. Káel reméli, hogy „ezek a szempontok fontosabbak lesznek, mint a politika.”