Az Opera is leáll a járvány miatt

Az Opera is leáll a járvány miatt

Fotó: Magyar Állami Operaház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elmarad a meghirdetett előadások döntő többsége a következő egy hónapban az Operában.

A Magyar Állami Operaház csütörtök délelőtt közölte, hogy a COVID-19 betegség növekvő esetszámaira tekintettel ettől a naptól kezdve előreláthatóan a hónap végéig mindennemű zenei, rendelkező és balettpróbát felfüggesztenek. A döntés azután vált szükségessé, hogy a lehetséges maximális egészségügyi óvintézkedések ellenére az elmúlt napokban intézményük csoportos művészeti tárai közül az Opera Kórusban és a Magyar Nemzeti Balettben szórványos, az előadások motorjaként működő Opera Zenekarban viszont sorozatos megbetegedések tapasztalhatók, és a vírus immár az énekes szólistákat is elérte. Ez a helyzet pedig amellett, hogy folyamatosan fenyegeti a tervezett előadások létrejöttét, egyre nagyobb veszélynek teszi ki közreműködő művészek egészségét is.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a meghirdetett előadások döntő többsége a következő egy hónapban, vagyis október 17-ig elmarad. A törtölt előadásai alól kivétel képez a 2020. szeptember 19-re meghirdetett Bach-születésnap és a 2020. szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaest, amelyek csekély előadói apparátusa – zenekar helyett zongora, énekkari közreműködés nélkül – lehetővé teszi a produkciók megtartását és streamelését is.

Azt is közölték, hogy az Opera a leállás idejére hétvégenként Maszkabál címmel ingyenes, zongorával kísért online áriaesteket sugároz közösségi oldalán át az Eiffel Műhelyházból, így kíván tenni azért, hogy nézői ne maradjanak operaélmény nélkül.