Bezárva önmagunkba – film az Alzheimer-kórról

Bezárva önmagunkba – film az Alzheimer-kórról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése alapján jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, vagyis időskori leépülésben, elbutulásban. A szervezet szerint az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet.

Megtörtént eseményeken alapul Vámos Zoltán, a PTE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet egyetemi adjunktusának önerőből készült alkotása. Vámos egy betege történetét dolgozta fel A gyémánt út pora című kisfilmben, ezzel hívva fel a figyelmet erre a tabuként kezelt gyógyíthatatlan betegségre, az idős emberek kiszolgáltatott helyzetére és arra, hogy empátiával és az odafordulással segíthetünk legtöbbet ezeknek a betegeknek.

A filmben György Péter, COVID-intenzíves orvos egyik ügyeleti munkanapján közel kerül egy Alzheimer-kórral küzdő idős asszonyhoz, talán közelebb, mint saját édesanyjához. A vele folytatott beszélgetés nyomán a fiatal orvos egész életét és családjához való viszonyát is átértékeli.

A film a főszereplő Vári Éva és Orosz Ákos mellett feltűnik még Rainer-Micsinyei Nóra, Szandtner Anna, Koltai Róbert, Törőcsik Franciska, Elek Ferenc, és Szakács Hajnalka is.

A film szeptember 21-től látható a film honlapján.