Csak még egy kérdés: tíz éve hunyt el Peter Falk

Csak még egy kérdés: tíz éve hunyt el Peter Falk

Richard Kiley (jobbra) és Peter Falk a Columbo egy 1974-es epizódjában (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai színész, akinek neve örökre egybe forrt Columbo hadnaggyal, 2011. június 23-án hunyt el, 83 éves korában. Bár az csak városi legenda, hogy Falk Falk Miksa rokona lett volna, de némi magyar vér valóban csörgedezett az ereiben, hiszen az anyja családja részben Magyarországról származott.

Falk már a bronxi zsidó közösségben született, jobb szemét hároméves korában távolították el retinablasztóma (egy ritka daganatos megbetegedés) miatt. Az üvegszeme a védjegyévé vált, idős korában sok anekdotát mesélt, amelyek főszereplője az üvegszeme volt. A legenda szerint egy gimnáziumi baseball-meccsen szerinte beért a harmadik bázisra, de a bíró kiesést ítélt. Erre Falk kikapta az üvegszemét, a bíró kezébe nyomta, és azt mondta neki, hogy „próbálja ezzel".

A II. világháború végén megpróbált belépni az amerikai hadseregbe, de az üvegszeme miatt elutasították. Ezután a kereskedelmi tengerészethez szerződött. Később irodalomból és politikatudományból diplomázott, de egy fél évig jugoszláv vasutasként is dolgozott.

Élete fő szerepét először 1968-ban, majd '71-ben játszotta el, két 90 perces tévéfilmben. Ezután 1971 és 1978 között, futott a Columbo az NBC-n, majd több mint tíz év szünet után 1989-2003 között az ABC-n. A Columbo egyedülálló a krimik között azzal, hogy a klisékre rácáfoló, fordított felépítésű forgatókönyv szerint készítették. Rendszerint már az elején kiderül a gyilkos személye, aki az epizód folyamán Columbo mellett a másik főszerepet játssza.

Noha a sorozat, hosszú megszakításokkal, évtizedeken keresztül futott, meglepően kevés, 69 epizód készült el belőle. Töretlen népszerűségét jelzi, hogy ma sincs szinte olyan nap, hogy valamelyik kábelcsatorna ne ismételné.

Címkék: Peter Falk, Columbo